10:56 13.10.2021

Темпи переходу на екологічно чисті види енергії у світі недостатні - МЕА

2 хв читати
Темпи переходу на екологічно чисті види енергії у світі недостатні - МЕА

Світовий перехід на екологічно чисті види енергії поки що здійснюється надто повільно, щоб зробити внесок у стримування зростання температур на планеті, заявили в середу в Міжнародному енергетичному агентстві (МЕА).

"Ми не інвестуємо достатньо для задоволення потреб в енергії в майбутньому, і невизначеність закладає передумови для нестабільного періоду (з енергоносіями - ІФ) попереду", - наводять західні ЗМІ слова голови МЕА Фатіха Біроля.

ЗМІ зазначають, що у щорічній доповіді агентства, яка вийшла напередодні Конференції ООН зі зміни клімату (COP26) в Глазго, йдеться про необхідність за наступне десятиліття більш ніж утричі збільшити інвестиції в "зелену" енергетику, якщо світова спільнота хоче утримати зростання температур у межах 1,5 градуса за Цельсієм відповідно до цілей Паризької угоди щодо клімату від 2015 року.

Згідно з доповіддю, сонячна та вітрова енергетика і далі швидко зростають, а обсяги продажу електромобілів у світі поставили новий рекорд у 2020 році. Однак "успіхи з чистою енергетикою занадто повільні, щоб звести глобальні викиди (парникових - ІФ) газів до стійкого нульового показника" до 2050 року, що, як вважають в МЕА, допоможе обмежити зростання температур на планеті межею в 1,5 градуса за Цельсієм.

За даними ЗМІ, агентство представило два сценарії подальших подій. У першому з них враховано заходи, які уряди різних країн уже вжили або вживають: у результаті до 2100 року температури на Землі будуть на 2,6 градуса за Цельсієм вище, ніж в доіндустріальну епоху. У другому сценарії враховано обіцянки різних урядів звести до нуля викиди парникових газів. У такому разі попит на викопне паливо досягне піку до 2025 року, а глобальні викиди вуглекислого газу знизяться на 40% до 2050 року. Тоді до 2100 року температури на планеті підвищаться на 2,1 градуса за Цельсієм, що також не відповідає цілям Паризької угоди щодо клімату.

У свою чергу Біроль, наголосивши на необхідності понад триразового збільшення інвестицій в екологічно чисті види енергії, зазначив, що приблизно 70% додаткових коштів мають надходити до країн, що розвиваються.

Водночас в МЕА наголосили, що понад 40% вкладених коштів, які допоможуть скоротити викиди в атмосферу Землі, окупатимуться: зокрема, йдеться про збільшення ефективності підприємств енергетики, про скорочення втрат газу, розміщення об'єктів сонячної та вітрової енергетики в тих районах, де вони є найбільш конкурентоспроможними в плані генерації електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА