13:15 28.10.2021

Людство надто повільне для запобігання надмірному потеплінню Землі - доповідь

2 хв читати
Людство надто повільне для запобігання надмірному потеплінню Землі - доповідь

Жодна з галузей людського суспільства не адаптується досить швидко для виконання мети Паризької угоди щодо клімату - уникнути зростання температур вище 1,5 градуса за Цельсієм, ідеться в доповіді міжнародної групи Systems Change Lab, зокрема створеної Інститутом світових ресурсів та Фондом Землі Джеффа Безоса.

"Нам потрібно по-справжньому постаратися в будь-якій цій галузі, трансформувати нашу енергетику; дієту, якої ми дотримуємося, те, як господарюємо на землі й більше того - все одночасно", - наводить The Guardian слова одного зі співавторів доповіді та представника Фонду Землі Келлі Левін.

Згідно з The Guardian, у доповіді стверджується, що жодна з приблизно 40 проаналізованих галузей суспільства, включаючи енергетику, важку промисловість, сільське господарство, транспорт, фінанси, не змінюється так швидко, щоб утримати зростання світових температур – порівняно з доіндустріальною епохою – на рівні 1,5 градуса за Цельсієм. Доповідь уточнює, що для виконання цієї мети цього десятиліття необхідно скоротити наполовину викиди парникових газів, а до 2050 року звести їх до нуля.

Однак у нинішніх умовах, відповідно до доповіді, потрібно вп'ятеро швидше скорочувати споживання вугілля, втричі – енергоспоживання будівель, і втричі швидше відновлювати прибережні водно-болотні угіддя.

Крім того, автори доповіді закликають у півтора разу швидше скорочувати споживання яловичини у багатих країнах Європи та Північної Америки.

У Systems Change Lab також дійшли висновків, що процес адаптації до кліматичних змін під час виробництва цементу та сталі, а також процес упровадження плати за викиди вуглекислого газу в атмосферу переживають період стагнації. Також "невірний напрям" спостерігається у сфері боротьби з викидами в атмосферу від сільського господарства та автомобілів та у запобіганні зведенню лісів.

Водночас у доповіді наголошується на зростанні обсягів електроенергії, одержуваних за рахунок сонячної та вітрової енергетики, на 15% щорічно протягом останніх п'яти років; при цьому відновлювана енергетика виявилася найефективнішою заміною вугілля у більшості районів планети. Також згадується, що за належної підтримки можна досягти "експоненційного" розвитку технологій видалення вуглекислого газу з атмосфери Землі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА