12:43 03.11.2021

Глобальна фінсистема прийняла велику ініціативу щодо досягнення нульових викидів СО2 до 2050 року

3 хв читати
Глобальна фінсистема прийняла велику ініціативу щодо досягнення нульових викидів СО2 до 2050 року

Більшість найбільших у світі банків, інвесткомпаній, страховиків та фінансових регуляторів пообіцяли під час кліматичного саміту СОР26 спільно докладати зусиль для значного скорочення викидів СО2 до 2030 року та їх повного виключення до 2050 року.

Фінансовий альянс Глазго за нульові викиди (Glasgow Financial Alliance for Net Zero), до якого входять близько 160 компаній, сукупні активи яких налічують близько $130 трлн, пообіцяв виконувати розроблену програму зі скорочення викидів вуглекислого газу. За словами альянсу, він має достатньо коштів для виділення близько $100 трлн до 2050 року на інвестиції в нові технології та на реструктуризацію фінансової системи відповідно до цілі досягнення нульових викидів.

"Тепер ми маємо необхідні інструменти для переміщення кліматичних проблем з периферії на передній край. Отже, кожне фінансове рішення ухвалюватимуть з урахуванням чинника зміни клімату", - заявив у прес-релізі колишній голова Банку Англії Марк Карні, який брав участь у розробленні прийнятої ініціативи.

Кошти можуть бути виділені у формі банківських кредитів, інвестицій від венчурних інвесторів, приватних інвесткомпаній, ПІФ, фондів пожертвування та просто через придбання акцій та облігацій найбільшими інвесторами світу.

Фінансові регулятори десятків країн, включно з ФРС США та Банком Англії, у свою чергу, пообіцяли розробити заходи для перевірки діяльності фінінституцій, що впливає на клімат. Комісія з цінних паперів та бірж (SEC) США, як і біржові регулятори у Великій Британії та Євросоюзі, планують анонсувати в найближчому майбутньому нові правила щодо розкриття інформації компаніями про викиди СО2.

Прийнята ініціатива альянсу є серйозною зміною у мисленні глобальних фінінституцій. Під час кліматичного саміту в Парижі шість років тому банки та інвесткомпанії не сприймали серйозно порядок денний саміту. Не було навіть ідеї, що банкір чи інвестор може стати частиною виконання Паризької угоди.

Однак усе змінилося за останні два роки. На початку 2020 року загальна сума обіцяних інвестицій на досягнення нульових викидів СО2 становила приблизно $5 трлн, нагадує The Wall Street Journal. За цей тиждень глобальна фінсистема пообіцяла виділити близько $130 трлн.

Альянс у рамках ініціативи пообіцяв надавати щорічний звіт про прогрес. Крім того, він також планує створити міжнародний орган, який встановлюватиме міжнародні корпоративні стандарти щодо розкриття інформації, що стосується проблем зміни клімату.

Проте розроблена ініціатива поки що не являє собою чогось конкретного. Її учасники багато в чому розходяться у питанні часу досягнення цілі нульових викидів. Вони також по-різному планують свої інвестиції, що включають і екологічно чисту, і забруднювальну промисловість. Більше того, дуже мало з них мають дійсно правильне уявлення про те, як їхні інвестиції впливають на довкілля, оскільки підтримувані ними компанії не надають точної інформації про рівень викидів.

Цей факт наводить на питання про те, наскільки реальна ця ініціатива і чи справді вона така суттєва, як її подають.

Критики вважають, що з приєднанням до неї банки, як-от JPMorgan, наприклад, які паралельно інвестують у високозабруднювальні компанії, отримають незаслужені кошти для власного "озеленення". Вони вважають, що ці організації мають спочатку довести свою відданість меті досягнення нульових викидів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА