17:40 05.07.2021

Ухвалення "ресурсного" законопроекту негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету, вважають в Мінцифри

3 хв читати
Ухвалення "ресурсного" законопроекту негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету, вважають в Мінцифри

Бліц-інтерв'ю директора директорату мобільного та фіксованого широкосмугового доступу до мережі інтернет Міністерства цифрової трансформації Юрія Мацика агентству "Інтерфакс-Україна"

Текст: Дар Грищенко


- Давайте поговоримо про норми законопроекту №5600, що стосуються ІТ і телеком-індустрії. Мобільні оператори неприємно здивовані пропозицією підняти ренту на радіозв'язок...

- Верховна Рада 1 липня 2021 року в першому читанні підтримала законопроєкт№5600, який має на меті підвищити ефективність використання ресурсів країни. Мета цілком зрозуміла. Той, хто використовує державні ресурси за цінами, встановленими багато років тому, мабуть, може сплачувати більше. І на підтримку цієї ідеї можна знайти достатньо аргументів.

Ми ж коментуємо виключно ті питання, що належать до сфери формування та реалізації державної політики, яка в компетенції Мінцифри. На нашу думку, прийняття законопроєкту №5600 негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету та на виконання цілей уряду - забезпечити мобільним інтернет-доступом 95% населення країни, міжнародні та національні автодороги, залізничні сполучення.

Коротко нагадаю про історію взаємин між урядом та мобільними операторами. 29 жовтня 2019 року у Маріуполі було підписано Меморандум про взаєморозуміння. Згідно з ним, уряд забезпечує прогнозованість та обмеження податкового регулювання, а мобільні оператори стрімко розвивають мережі мобільного зв’язку 4G. Зокрема, у населених пунктах, де щільність населення невелика, а розміщення базових станцій є збитковим для операторів. 

Кабінет міністрів розпорядженням від 4 грудня 2019 року №1272-р визначив, що на строк 48 місяців необхідно ввести мораторій на індексацію ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України для виду радіозв’язку "стільниковий радіозв’язок".

Мобільні оператори виконали свої підготовчі зобов'язання й 1 липня 2020 року стартував соціальний проєкт щодо покриття країни сучасним мобільним зв'язком.

За минулий рік у 7,4 тис. населених пунктів, де проживає 2 млн громадян, вперше з'явився мобільний інтернет 4G, а у 8,4 тис. населених пунктів для 7,1 млн громадян збільшилася територія покриття мобільним зв'язком або з'явився додатковий оператор.

Як бачите, динаміка є позитивною, оператори виконують свою частину зобов'язань.

І Мінцифра на боці операторів. Ми - за відкритість та дотримання взятих урядом зобов'язань.


- Цей законопроект не проходив публічного обговорення. При цьому комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти його в першому читанні. Чи розглядався цей законопроект в ІТ-комітеті?

- Так. Ми брали в ньому участь і висловлювали на комітеті цифрової трансформації свою позицію: Мінцифри не підтримує підняття рентної плати для мобільних операторів. Відповідні звернення ми також направляли на адресу Мінфіну та комітету ВР з питань фінансів, податків та митної політики.

Більше того, уряд 2 червня 2021 року прийняв рішення, відповідно до якого Мінфін зобов'язаний забезпечити врахування пропозицій Мінцифри під час розгляду законопроєкту комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики.

Думаю, у нас є можливість ще раз звернути увагу законодавців на рішення уряду та пропозиції Мінцифри. 


- Чи плануєте ви публічно выступати ротии цього законопроекту?

- Ми не приховуємо свою позицію і відкрито про неї говоримо. 


- Наразі вже є кілька версій законопроекту №5600. Чи є хоч одна, що влаштовує вас як профільне міністерство ІТ-та телеком-ринку?

- На сьогодні уже зареєстровано сім альтернативних законопроектів. Ми не можемо давати їм оцінку, оскільки вони зачіпають різні питання - і акцизів, і рентної плати в інших сферах і т.д. Сподіваємося, що наші зауваження буде враховано до другого читання в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

Наше основне завдання – збереження архітектурних пам'яток України, пошкоджених унаслідок війни, – представниця WMF в Україні

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

Глава "Центренерго" Андрій Чуркін: Нам вдалося повернути і постачальників вугілля, і покупців електроенергії, тому ОЗП пройдено успішно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА