20:24 29.07.2020

"ДТЕК Мережі" до кінця 2021р мають намір автоматизувати виявлення дефектів на лініях електропередач з використанням дронів

3 хв читати
"ДТЕК Мережі" до кінця 2021р мають намір автоматизувати виявлення дефектів на лініях електропередач з використанням дронів

Компанія "ДТЕК Мережі" має намір до кінця 2021 року завершити створення проекту з автоматичного виявлення дефектів ліній електромереж і формування заявок на їх усунення за допомогою дронів, заявив керівник інноваційних проектів компанії Маріс Куніцкіс.

"Ми б хотіли до кінця 2021 року завершити створення цього продукту з автоматичного виявлення дефектів і потім масштабувати його для всіх наших компаній. У результаті це дозволить нам до 2025 року знизити час відключення енергопостачання (SAIDI) на 10-15%", - сказав Куніцкіс на презентації проміжних результатів розпочатого в середині минулого року в ДТЕК Дніпровські мережі пілотного проекту в середу.

За його словами, для реалізації проекту компанією була залучена естонська компанія Hepta, яка розробила програмне забезпечення для автоматизації виявлення дефектів.

Куніцкіс зазначив, що завдяки дрону, що здійснює відеофіксацію дефектів, термофіксацію нагріву елементів мережі і ліданий скринінг для формування 3D-моделі мережі, і отриманої ним інформації, істотно зростає швидкість і якість перевірки ліній.

За його словами, зокрема, на 500 км мережі при обстеженні дроном фахівці виявили 916 дефектів ізоляторів, а при звичайному огляді їх було 176. Крім того, за один день дрон може обстежити 13 км мережі, а людина - лише 4-5 км.

Куніцкіс також зазначив, що використання дронів дозволяє автоматизувати занесення інформації в базу даних і формування заявок на ремонт.

"Використання в роботі дронів і побудова штучних нейронних мереж дозволяє нам передбачити можливе місце аварії і проводити превентивні ремонти, посилюючи мережі. Це дозволить працювати на випередження, а не ліквідувати наслідки аварії. Як результат - якісно кращі послуги для клієнтів", - прокоментував генеральний директор ДТЕК Мережі Іван Гелюх,

При цьому він зазначив, що терміни і обсяги реалізації проекту будуть залежати від моделі тарифоутворення в електроенергетиці, зокрема, стимулюючого тарифоутворення, яка б дозволила компаніям інвестувати в інноваційні рішення.

У "ДТЕК Мережі" уточнили, що протягом трьох місяців пілотний проект з обстеження ліній електропередач дронами реалізовувався в Новомосковському і Солонянському районах Дніпропетровської області. Безпілотні літальні апарати були оснащені фото- і відеокамерами, а також тепловізорами. Отримана інформація оброблялася програмами з розпізнавання дефектів з використанням штучних нейронних мереж.

При цьому в компанії відзначили, що повномасштабне впровадження інноваційної технології не призведе до скорочення співробітників, оскільки зросте попит на фахівців, які будуть працювати з дронами і базами даних, займатися управлінням і обслуговуванням нової цифрової системи.

"Для ефективного використання технології операторами системи розподілу, які обслуговують понад 1,5 мільйона клієнтів, як ДТЕК Дніпровські електромережі або Київобленерго, на одну компанію потрібно 6-10 дронів і супутнє програмне забезпечення. Середня вартість впровадження такого комплексу приблизно від 10 до 12 млн гривень", - уточнили в "ДТЕК Мережі".

Як повідомлялося, "ДТЕК Мережі" об'єднує ОСР в Київській, Дніпропетровській, Одеській, Донецькій областях та в Києві.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА