12:38 25.09.2020

Ризикові галузі вимагають збереження фіскалізації

4 хв читати
Ризикові галузі вимагають збереження фіскалізації

Європейська бізнес асоціація, Громадське об’єднання "Аптечна професійна асоціація України", Асоціація імпортерів і дистриб'юторів автокомпонентів, Асоціація "Українські імпортери побутової електроніки" заявили, шо узагальнена цифра тіні від сірого імпорту в їх галузях торгівлі (алкоголь, техніка і електроніка, автокомпоненти, ліки) склала більш ніж 82 млрд. грн. на рік. Обсяг тіні в 4-х галузях в середньому складає 30% від загального обсягу контрабанди та сірого імпорту за даними Інституту соціально-економічної трансформації, заявили їх представники під час прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» у четвер.

«Законослухняний бізнес, що працює в таких умовах, дуже непокоїть висока ймовірність зриву реформ, заданих Законами України №128-IX та №129-IX про впровадження комплексних детінізаційних заходіву роздрібній торгівлі. Від часу прийняття цих законів було зареєстровано більше десятка різних законопроектів, направлених на їх скасування. Серед останніх законопроекти №3853-1 та №3853-2. Популістичні законопроекти знівелюють все те, що почало працювати в державі, і створить прецедент, коли частина ринку піде в тінь, - відзначив директор громадського об'єднання "Аптечна професійна асоціація України" Володимир Руденко. Наша асоціація не підтримує ці законопроекти, і ми офіційно просимо депутатів не підтримувати їх».

Важливим недоліком ініціатив №3853-1 та №3853-2 учасники асоціації називають скасування фіскалізаціїї в ризикових галузях, де тінь сягає в середньому близько 30%.

«Ринок побутової техніки та електроніки в Україні характеризується великою часткою нелегально ввезених товарів (до 30%), які не відповідають вимогам українського законодавства, можуть не підлягати гарантійному обслуговуванню та становити небезпеку для громадян, - відзначила Вікторія Куликова, менеджер Комітету побутової електротехніки Європейської Бізнес Асоціації.

«Середні обсяги сірого імпорту в галузі торгівлі електронікою складають 23% від загального обсягу продажів 2019 року по всіх категоріях. У грошах - це 20,5 млрд. грн, бюджет втратив тільки на несплаті імпортних податків і зборів більше 5 млрд грн. за 2019 рік», - навела свіжі дані генеральний директор Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки»  Софія Арасланова з посиланням на експертне опитування GfK.

На  думку представниць галузі торгівлі електронікою, рішення цієї проблеми полягає в збереженні поняття «Ризикові галузі» та обов’язковій видачі фіскальних чеків при купівлі техніки та електроніки. Ця вимога була введена в законодавство в 2017 році.  Але штраф за не видачу фіскального чеку складав 1 грн,  був відсутній контроль за видачею чека та облік і це призвело до того, що реформа не спрацювала і суттєва частина ринку залишилася в тіні.  Ситуація змінилася наприкінці 2019 року, коли президент України ініціював законопроекти направлені на детінізацію економіки та готівкових розрахунків (№128, 129), які були підтримані  Верховною Радою. Саме в цих законопроектах визначається режим фіскалізації для ринків із високим рівнем тінізації – ризикових галузей в оподаткуванні. Й саме ці норми прибирають законопроекти №3853-1 та №3853-2.

Крістіна Лініченко, керівник напрямку FMСG Європейської Бізнес Асоціації  повідомила, що 40% алкогольного ринку України знаходиться в тіні, що у грошовому еквіваленті становить 12 млрд. гривень недонадходжень до державного бюджету. При цьому найбільша прогалина – реалізація алкоголю через мережу Інтернет.

«Якщо Інтернет-магазин хоче легально працювати та доставляти вам продукцію, аби ви зробили розрахунок на території місця, куди її замовляли – то наразі це неможливо з використанням залізного РРО, яке прив’язане до місця торгівлі та ліцензії, в якій це місце зазначено, - розповіла Кристина. - Якщо будуть зроблені деякі уточнення у законах «Про застосування розрахункових операцій» та «Про державне регулювання обігу алкогольних напоїв», то можна буде робити розрахунок за доставку алкоголю  як абсолютно легальну операцію і кожен споживач зможе користуватися інтернет-магазинами в повній мірі, що дуже важливо для споживачів під час пандемії, оскільки з програмним РРО кур’єр може передати чек під час покупки.

Серед умов  скорочення тіні у ризикових галузях: розширення фіскалізації за допомогою он-лайн РРО, підвищення штрафів за невидачу фіскального чеку, ведення товарного обліку та запровадження фіскального кешбеку.

В той же час, загальна доля тіні на ринку автокомпонентів щонайменше  в 15-20%, а у найбільш масовій групі автозапчастин  у 50%. «При загальному обсязі ринку незалежних автокомпонентів близько 115 млрд грн, виходить, що «в тіні» знаходиться орієнтовно 36-48 млрд грн. Втрати бюджету від недоотриманих платежів становить щонайменше 25% (що складає близько 9-12 млрд грн щорічно). Це викривляє умови конкуренції на ринку – як національні виробники, так і офіційні імпортери, які сплачують податки в повному обсязі – не спроможні конкурувати з підприємцями, які реалізовують товари без сплати або з мінімальною сплатою будь-яких податків», - повідомила генеральний директор Асоціації імпортерів та дистриб''юторів автокомпонентів Вікторія Черкач.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА