17:26 16.11.2020

Іноземні посли закликали прем'єра Шмигаля погасити борги перед сектором ВДЕ

3 хв читати
Іноземні посли закликали прем'єра Шмигаля погасити борги перед сектором ВДЕ

Посли понад десяти іноземних держав в Україні, чий бізнес інвестував в український сектор відновлюваної енергетики близько EUR2 млрд, закликали прем'єр-міністра Дениса Шмигаля забезпечити повне погашення боргів перед ними за "зеленим" тарифом, зокрема шляхом прямих виплат із бюджету й випуску ОВДП.

"Ми очікуємо, що Україна виконає свої зобов'язання щодо відновлення сприятливих і стійких умов для інвесторів у сектор відновлюваних джерел. Це сприятиме зміцненню довіри інвесторів до України", - йдеться в наявному в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна" листі на ім'я Шмигаля, копію якого також направлено голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, главі Офісу президента Андрію Єрмаку, міністру фінансів Сергію Марченку та главі міністерства енергетики Ользі Буславець.

Посли висловили занепокоєння тим, що ДП "Гарантований покупець" досі не виконує своїх зобов'язань відновити повні та своєчасні платежі виробникам електроенергії з ВДЕ і почати погашення накопиченого ним боргу до кінця 2020 року.

Автори листа звертають увагу, що така ситуація є порушенням меморандуму, укладеного 10 червня між інвесторами та урядом і закону №810-IX про умови підтримки відновлюваної енергетики.

"Очікувалося, що закон №810 відновить платіжну дисципліну з боку "Гарантованого покупця", зокрема шляхом розблокування додаткових джерел фінансування ДП, таких як 20% співфінансування платежів за "зеленим" тарифом із державного бюджету й випуск держоблігацій для погашення нагромадженого боргу ДП", - зазначається в листі.

При цьому посли вказують на те, що, згідно з законом №810, "зелені" тарифи скорочено з 1 серпня 2020 року.

Посли висловили думку, що "якщо інвестори не можуть покластися на законодавчу базу України та рішучість уряду виконувати свої зобов'язання", Україні буде складно досягти цілей щодо розвитку ВДЕ, визначених її Енергетичною стратегією і міжнародними зобов'язаннями в рамках Паризької кліматичної угоди.

"Для того, щоб залучити нових інвесторів і утримати наявних, Україні потрібен стабільний і прогнозований діловий клімат, який формував би довіру до неї як країни, привабливої для інвестицій. Рівень виконання зобов'язання за законом №810 помітять інвестори далеко за межами сектора ВДЕ", - наголошують посли іноземних держав.

Лист підписали посол Бельгії Алекс Ленартс (Alex Lenaerts), Канади - Лариса Галадза (Larisa Galadza), Данії - Оле Егберг Міккельсен (Ole Egberg Mikkelsen), Франції - Етьєн де Понсен (Etienne de Poncins), Німеччини Анка Фельдгузен (Anka Feldhusen), Нідерландів - Єннес де Мол (Jennes de Mol), Норвегії - Ерік Сведал (Erik Svedahl), Південної Кореї - Квон Кі Чанг (Kwon Ki-Chang), Швеції - Тобіас Тіберг (Tobias Thyberg), Туреччини - Ягмур Ахмет Гюльдере (Yağmur Ahmet Güldere), Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії - Мелінда Сіммонс (Melinda Simmons).

Як повідомлялося, раніше Американська торговельна палата в Україні закликала уряд і парламент прискорити ухвалення законопроекту №4151 про випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для погашення частини накопиченої заборгованості та забезпечення поточних платежів виробників "зеленої" електроенергії.

Згідно з законопроектом №4151, внесеним ними до ВР 24 вересня й опублікованим у п'ятницю, після випуску ОВДП на таку суму її буде передано як субсидію НЕК "Укренерго", щоб ця компанія змогла погасити свій борг перед ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок"), а та - перед виробниками ВДЕ. Для цього пропонується збільшити граничний розмір дефіциту держбюджету-2020 буде збільшено з 298,4 до 318 млрд грн.

Станом на 11 листопада рівень розрахунків "ГарПоку" перед виробниками е/е з ВДЕ сягнув 40,6%. У січні-лютому та серпні підприємство цілком розрахувалося за вироблену ВДЕ електроенергію, в березні цей показник становив 47%, квітні-травні - 5%, червні - 4%, липні - 3,5%, жовтні - 5,2%. 16 листопада ДП повідомило також про повні розрахунки за вересень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА