21:42 15.12.2020

Індекс інвестпривабливості України безпрецедентно знизився до рівня 2013р - опитування

2 хв читати
Індекс інвестпривабливості України безпрецедентно знизився до рівня 2013р - опитування

Індекс інвестиційної привабливості України в другому півріччі 2020 року знизився до 2,4 бала при максимальних 5-ти, що можна порівняти з рівнем 2013 року, показало опитування генеральних директорів компаній, проведене в рамках дослідження Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА) і юридичною фірмою "Василь Кисіль і Партнери".

"Результати індексу демонструють безпрецедентне зниження настроїв генеральних директорів, що можна порівняти з оцінками 2013 року", - зазначено в релізі ЄБА у вівторок.

Як нагадали в ЄБА, за підсумками перших шести місяців 2020 року цей показник знизився до 2,51 бала порівняно з 2,95 у другому півріччі 2019 го.

Більшість опитаних генеральних директорів членських компаній асоціації - 78% вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, і цей показник істотно збільшився з початку року - на 16%. Ще 16% респондентів назвали поточний інвестиційний клімат нейтральним. Тільки 6% опитаних вважають інвестиційний клімат сприятливим порівняно з 4% у першій половині 2020 року, зазначено в релізі.

При цьому 66% опитаних директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми шістьма місяцями, а 29% переконані, що умови ведення бізнесу не змінилися. Тільки 5% відзначають поліпшення інвестклімату.

"Порівнюючи з початком року кількість оптимістів зменшилася вдвічі, а відсоток СЕО, що помітили погіршення, дещо зріс", - зазначають в ЄБА.

Щодо прогнозів, то поліпшення інвестклімату в 2021 році очікують 10% директорів (на початку 2020 року таких було 15%, при цьому очікування 6% збулися).

"Далі думки розділилися - 45% опитаних вважають, що інвестклімат не зазнає змін у наступні півроку, і ще 45% прогнозують, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться", - наголосили в ЄБА.

Говорячи про позитивні фактори в поточному році, керівники компаній відзначають швидке відновлення економіки після локдауну, контрольовану інфляцію, зниження облікової ставки, стабільний курс валюти, спрощення валютних операцій, лібералізацію ринку землі та впровадження державних е-сервісів.

Серед негативних - криза судової влади і відсутність верховенства права, жодних зрушень у боротьбі з корупцією та вплив тіньової економіки, а також введення обмежувальних заходів, нестабільність податкового законодавства, ситуація навколо Конституційного суду і загроза припинення співпраці з МВФ.

Також СЕО заззначають ускладнення взаємодії з податковою і митницею, контролюючими та правоохоронними органами.

Поліпшити в 2021 році інвестклімат могли б перезавантаження судової системи, деолігархізація влади, розвиток ефективної і незалежної антикорупційної інфраструктури, скорочення бюрократії, зниження адміністративного і податкового тиску на бізнес, призначення проєвропейських реформаторів на державні посади, відновлення і підтримання співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами, реформа правоохоронних органів і результативна боротьба з контрабандою, зокрема за рахунок посилення фіскалізації, встановлення рівних правил гри для бізнесу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА