20:41 28.01.2021

Firefly Aerospace Полякова планує залучити $350 млн інвестицій на створення ракети середнього класу Firefly Beta

3 хв читати
Firefly Aerospace Полякова планує залучити $350 млн інвестицій на створення ракети середнього класу Firefly Beta

Американська компанія-розробник ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, планує залучити $350 млн на масштабування виробництва та створення ракети середнього класу - Firefly Beta.

Як повідомила прес-служба компанії в четвер, про ці плани розповів CEO компанії Firefly Aerospace Том Маркусик під час вебінару IPO Edge.

"За наступні кілька років ми хочемо з компанії вартістю $1 млрд та ракетою Alpha вирости до $10-мільярдної компанії з набором різних ракет", - сказав Маркусик, слова якого наводить прес-служба.

У компанії зазначили, що із загальної суми інвестицій $125 млн піде на посилення виробництва, закупівлю матеріалів та обладнання. Решту $225 млн буде витрачено на розвиток компанії, зокрема і на розробку ракети середнього класу Firefly Beta, яка буде здатна виводити на низьку навколоземну орбіту до 10 тонн вантажу, що вдесятеро більше за можливості Firefly Alpha.

"Перша фаза розвитку нашої компанії обійшлася в $200 млн, які вклав Макс Поляков і Noosphere Ventures (...) Зараз же ми розглядаємо розширення списку інвесторів із метою залучити додаткові $350 млн, що має прискорити розвиток ракет Beta, але не змінить філософію та структуру компанії", - сказав Маркусик.

Він також підтвердив плани на дебютний запуск Alpha найближчим часом.

Як повідомлялося, Firefly Aerospace вже здійснила тестування системи утримання ракети Alpha.

Раніше Firefly Aerospace Inc. підписала угоду про послуги із запуску (LSA) з компанією-розробником обладнання та авіоніки Adaptive Launch Solutions (ALS), яка включає чотири запуски ракети Alpha починаючи з 2021 року.

Українська компанія Space Electric Thruster Systems (SETS) надасть свою рушійну установку SPS-25 для дебютного запуску ракети Alpha, компанії-розробника ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc.

Ракета Firefly Alpha призначена для виведення до 1 тис. кг корисного вантажу на низьку орбіту Землі, ціна кожного пуску становитиме $15 млн.

Компанію Firefly Aerospace у 2017 році перезапустив українець Максим Поляков, включивши її до складу Noosphere Ventures.

Нині Firefly зосереджена на тому, щоб вийти на орбіту, але Поляков сказав, що глобальне бачення полягає в тому, щоб бути космічною компанією, яка займається усім спектром роботи в космосі: від створення супутників, до виведення їх на орбіту та аналізу отриманих даних.

Окрім ракет Alpha та Beta, Firefly Aerospace працює над створенням орбітального транспортного засобу (OTV) - відомого як космічний буксир, для доставки супутників із ракети на визначену орбіту - і місячного посадкового модуля під назвою Genesis для NASA.

Firefly Aerospace (спочатку - Firefly Space Systems) - створена в 2014 році в Техасі (США) приватна американська компанія, яка розробляє сімейство РН легкого класу нового покоління. У Дніпрі Firefly Aerospace має власний R&D-центр і цех експериментального виробництва малих ракетних вузлів із подальшим лабораторним тестуванням.

У червні 2018 року Firefly уклала угоду про стартові послуги (Launch Services Agreement, LSA) з британською Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення в 2020-2022 роках запусків малих супутників за допомогою РН нового покоління Firefly Alpha.

Firefly входить до числа прибічників ідеї "Нового космосу" - руху в аерокосмічній галузі, що ставить за мету розширення доступу до космосу за рахунок використання інновацій для зниження вартості пусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів. Нині ідею "Нового космосу" найактивніше просувають на ринку американські SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin.

Штаб-квартра Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) і Дніпрі (Україна). Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем з України бізнесменом Поляковим, відомим насамперед проектами в IT-секторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА