13:41 26.03.2021

Китай просить Україну захистити китайських інвесторів у питанні "Мотор Січі"

3 хв читати
Китай просить Україну захистити китайських інвесторів у питанні "Мотор Січі"

Китай просить Україну належним чином вирішувати конфліктне питання навколо купівлі китайськими інвесторами акцій ПАТ "Мотор Січ", заявила спікер МЗС Китаю Хуа Чунін (Hua Chunying) на брифінгу, відповідаючи на запитання російського держагентства про реакцію на можливу націоналізацію підприємства за указом президента України.

"Китай просить українську сторону захищати законні права й інтереси китайських підприємств та інвесторів відповідно до закону й належним чином вирішувати відповідні питання", - наводяться слова Чуньін у стенограмі брифінгу від 25 березня на сайті МЗС Китаю.

Спікер уточнила, що МЗС поінформоване про відповідні документи щодо "Мотор Січі".

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський 23 березня підписав указ, що вводить у дію непублічне рішення Ради національної безпеки і оборони від 11 березня цього року щодо акціонерного товариства "Мотор Січ", яке є продовженням також непублічного указу від 1 березня 2018 року "Про невідкладні заходи щодо захисту національних інтересів держави у сфері авіаційних двигунів".

У березні 2018 року тодішній глава міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО, заступник міністра економрозвитку і торгівлі Юрій Бровченко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що вжиті тоді заходи були спрямовані на забезпечення стабільної роботи всього авіапрому, зокрема й ПАТ "Мотор Січ". За його словами, відкрите у вересні 2017 року розслідування Служби безпеки України (СБУ) про законність продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ" власникові китайською Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. було не завершено.

Через три роки це розслідування все ще триває. Секретар РНБО Олексій Данілов за підсумками засідання 11 березня цього року заявив, що "Мотор Січ" буде повернено українському народу. "Буде повернено у власність української держави в законний, конституційний спосіб найближчим часом", - сказав він.

Потім СБУ 20 березня повідомила, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на цілісний майновий комплекс і 100% акцій АТ "Мотор Січ" (Запоріжжя) і вирішив передати майно в управління Нацагентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для подальшого передання державному керівникові. В такій ролі себе відразу запропонував держконцерн "Укроборонпром".

СБУ уточнило, що здійснює досудові розслідування щодо "Мотор Січі" за двома напрямами. Перше - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 14, 15, 111 і 113 Кримінального кодексу України (щодо диверсійної та підривної діяльності на користь РФ). Друге - за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 209, 212 і 364 КК України. У ньому досліджуються порушення законодавства при первинній приватизації та подальшій незаконній концентрації акцій.

Представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, у свою чергу, заявляв, що Китай вимагає від України захищати законні інтереси китайських інвесторів у зв'язку з рішенням про націоналізацію підприємства "Мотор Січ", понад 50% акцій якого належать китайським компаніям.

Китайські акціонери "Мотор Січ" ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року на $3,6 млрд. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їхні інвестиції, а також порушила інші їхні права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських позивачів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper і Bird&Bird.

За даними джерела в уряді України, нині близько 75% акцій "Мотор Січ" уже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий доход "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

Black Iron подасть нову заявку до Кабміну щодо Шиманівського залізнорудного проєкту в рамках оновлених норм із підтримки інвестпроєктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА