20:28 08.04.2021

Прихід катарської Nebras Power на український ринок ВДЕ зумовило довіру до партнерів і підтримку проекту президентом України

3 хв читати
Прихід катарської Nebras Power на український ринок ВДЕ зумовило довіру до партнерів і підтримку проекту президентом України

Прихід катарської Nebras Power на український ринок відновлюваної енергетики - позитивний сигнал, але це відбулося більшою мірою завдяки довірі катарської сторони до українського партнера UDP Renewables і підтримки проекту президентом України, вважає голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

"UDP Renewables уже давно працює з цією катарської компанією, є певна довіра. Те, що сьогодні сторони підписали угоду про співпрацю, також пояснюється певною підтримкою і гарантіями з боку президента України", - сказав Конеченков у коментарі "Енергореформі".

Він вважає це позитивним сигналом, який означає, що інвестиції все-таки продовжують заходити в Україну, який при цьому може стати і своєрідним показником підтримки інвесторів у нашій країні.

"Тепер потрібно подивитися, наскільки будуть своєчасні розрахунки за вироблену "зелену" електроенергію з катарцями й не тільки, наскільки просто їм буде реалізовувати проекти. Незважаючи ні на що, катарці прийшли на наш ринок зі своїми інвестиціями, і якщо буде черговий обман, то я вже не знаю, хто буде готовий нам повірити", - зазначив голова профільної асоціації.

Водночас він звернув увагу, що, крім невизначеності з оплатою електроенергії від ВДЕ-генерації, залишається ризик, пов'язаний зі справою про неконституційність "зелених" тарифів у Конституційному суді за заявою 47 народних депутатів на чолі з Олександром Дубінським (позафракційний).

"Суд мав поставити крапку ще 16 лютого, але через нестабільність його роботи рішення досі немає. У результаті інвестори, готові підписувати контракти, займають вичікувальну позицію. Всі ці політичні ризики гальмують прийняті рішення щодо розвитку "зеленої" енергетики", - роз'яснив Конеченков.

Водночас він висловив сподівання на ухвалення судом рішення на користь ВДЕ, додавши, що профільні асоціації мають експертні висновки 10 наукових інстанцій щодо правомочності "зеленого" тарифу, а також лист Офісу глави держави про його підтримку.

На думку Конеченкова, стабілізація ситуації сприятиме, зокрема, підписанню UDP Renewables і Nebras Power контракту на будівництво двох ВЕС у Волинській області.

"Наразі Nebras Power купила низку вже діючих СЕС, також два проекти UDP із ВЕС уже готові до будівництва. І наскільки я знаю, влітку може бути підписаний другий контракт, завдяки якому катарці можуть зайти з інвестиціями й побудувати дві ВЕС на Волині", - роз'яснив глава асоціації.

Як повідомлялося, інвестиційно-девелоперська компанія UDP Renewables і катарська державна компанія Nebras Power на початку квітня підписали угоду про інвестування в об'єкти "зеленої" генерації, будівництво яких заплановане на 2021-2022 роки.

Згідно з досягнутими домовленостями, Nebras Power стає власником контрольного пакета акцій низки компаній-операторів сонячних електростанцій, що належать українському партнеру, потім планується формування консорціуму для будівництва портфеля проектів у вітроенергетиці.

Керуючий партнер UDP Renewables Сергій Євтушенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" після повернення з Катару зазначив, що компанія, зменшивши присутність у галузі сонячної енергетики, робить наступний акцент на галузі вітрової енергетики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА