22:02 30.04.2021

ДТЕК придбав 24,5% "Кіровоградобленерго" у VS Еnergy і має намір довести частку до контрольної

3 хв читати
ДТЕК придбав 24,5% "Кіровоградобленерго" у VS Еnergy і має намір довести частку до контрольної

ТОВ "ДТЕК Мережі" у п'ятницю уклало угоду купівлі-продажу 24,5% акцій ПАТ "Кіровоградобленерго", яке належить ТОВ "ВС Груп Менеджмент" з групи VS Еnergy і пов'язаних з нею компаній, і розглядає можливість придбання контрольного пакета акцій цього підприємства за погодженням відповідної угоди Антимонопольним комітетом України.

"ДТЕК продовжує розвивати бізнес з розподілу електроенергії. Компанія оцінює його як перспективний і важливий для трансформації енергетичного ринку України", - йдеться в повідомленні компанії у п'ятницю.

Зараз до складу групи VS Energy входять також "Херсон-", "Житомир-", "Рівне-" і "Чернівціобленерго". "Київобленерго" і "Одесаобленерго" VS Energy у 2019 році продала групі ДТЕК.

VS Energy у січні оголосило про примусовий викуп (squeeze-out) акцій "Кіровоградобленерго" у міноритаріїв слідом за "Херсон-" і "Чернівціобленерго". У документі йдеться, що найвища ціна, за якою заявник або афілійовані з ним особи придбали акції емітента за останні 12 місяців, склала 1,3 грн. Визначена оцінювачем ТОВ "Ф.К.ТІТАН" ринкова ціна акції "Кіровоградобленерго" на 22 грудня 2020 року склала 1,26 грн.

Загальна кількість акцій "Кіровоградобленерго" - 119,376 млн.

Компанія в 2020 році збільшила виручку на 14,2% - до 1 млрд 598,19 млн грн, а його чистий прибуток впав у 5,9 раза - до 19,7 млн грн.

Водночас у першому кварталі 2021 року "Кіровоградобленерго" наростило чистий прибуток у 4,6 раза порівняно з першим кварталом 2020 року за збільшенні виручки на 31,7% - до 601,58 млн грн.

"ДТЕК Мережі" зазначає, що планує реалізовувати комплексну програму модернізації чинних активів, а також проводити системну автоматизацію і цифровізацію управління електричними мережами в "Кіровоградобленерго", зазначив генеральний директор "ДТЕК Мережі" Іван Гелюх. За його словами, це дозволить підвищити надійність електропостачання, знизити рівні втрат і підвищити якість обслуговування клієнтів м. Кропивницького і Кіровоградської області.

На думку компанії, сьогодні ринок поставок електроенергії клієнтам повністю конкурентний, національний регулятор НКРЕКП контролює роботу операторів системи розподілу, накладаючи на них зобов'язання про безумовне надання доступу до мережевої інфраструктури будь-якому постачальнику електроенергії. "Таким чином, концентрація нових активів компанією ДТЕК відповідає законодавству і праву клієнтів у ринковій можливості самим вибирати, у кого їм купувати електроенергію", - вважають у "ДТЕК Мережі".

Компанія розвиває бізнес з розподілу електроенергії і експлуатації електромереж у Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях. Підприємства обслуговують 5,4 млн домогосподарств і 150 тис. підприємств.

Група ДТЕК веде видобуток природного газу і вугілля, виробляє електроенергію на сонячних, вітрових та теплових електростанціях, розподіляє і поставляє електроенергію клієнтам, впроваджує енергоефективні рішення, розвиває мережу швидкісних зарядних станцій для електромобілів.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.

Раніше бенефіціарами VS Energy українські ЗМІ і політики називали кілька великих російських підприємців Олександра Бабакова, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна. Народний депутат Андрій Герус зі "Слуги народу" на початку лютого заявив про викуп Воєводіним у Гінера і Бабакова частки в VS Energy. Герус стверджував також, що "профінансував цю угоду, видавши Воєводіну кредит, один із найбагатших українських олігархів". Коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" цю інформацію і твердження низки ЗМІ, що участь у фінансуванні могла взяти група SCM Ріната Ахметова, в групі спростували припущення.

Наразі бенефіціарами "ВС Груп Менеджмент" зазначені громадяни Латвії Віліс Дамбінс, Артурс Альтбергс, Валтс Вігантс, а також громадяни Німеччини Олег Сізерман і Марина Ярославська.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА