10:09 06.05.2021

Світовий банк схвалив $200 млн кредит Україні на модернізацію вишів

3 хв читати
Світовий банк схвалив $200 млн кредит Україні на модернізацію вишів

Рада виконавчих директорів Світового банку (СБ) у ніч на четвер затвердила проект вартістю $200 млн, спрямований на надання підтримки уряду України щодо поліпшення ефективності, якості й прозорості системи вищої освіти.

"Проект "Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів" сприятиме поліпшенню якості у сфері вищої освіти, підвищенню рівня її відповідності потребам ринку праці, стійкості освітньої системи і безперервності навчального процесу в ситуації пандемії COVID-19", - ідеться в прес-релізі СБ в четвер.

Згідно з ним, у межах проекту будуть профінансовані проекти, спрямовані на модернізацію вищих навчальних закладів (ВНЗ) і науково-дослідних лабораторій; цифрова інфраструктура для організації навчання у вищих навчальних закладах для забезпечення безперервності навчального процесу за допомогою методів дистанційного навчання; підтримання стійкості системи та управління змінами в довгостроковій перспективі. Ще одним завданням проекту є покращення рівня прозорості в освітньому секторі в Україні за допомогою модернізації Автоматизованої системи управління вищою освітою, впровадження Національного опитування студентів і Єдиної інформаційної системи з фінансування дослідницької діяльності вишів на конкурентній основі.

"У міру відновлення України після пандемії ми готові надати підтримку в забезпеченні найкращого технічного і цифрового оснащення системи вищої освіти для організації навчального процесу, що зазнав зміни після COVID-19", - наведено в релізі слова регіонального директора Світового банку у справах країн Східної Європи Арупа Банерджі.

Проект "Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів" впроваджуватиметься протягом п'яти років Міністерством освіти і науки України (МОН), яке відповідатиме за його загальну координацію.

У документах до проекту зазначено, що мережа з 231 державного вишу (загалом в Україні 327 вишів) занадто велика і неефективна з урахуванням населення, яке скорочується, і створює проблеми і для фінансової стійкості, і для якості послуг. Майже 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів. В Україні також понад 300 державних коледжів і технікумів, в яких у середньому навчаються приблизно 550 студентів. Більшість вишів і коледжів/технікумів (орієнтовно 75%) юридично підпорядковані МОН.

Світовий банк зазначає, що уряд визначився з необхідністю створення стимулів для оптимізації величезної мережі вишів із використанням підходу "знизу-вгору", й останніми роками їх кількість скоротилася на 25%, включаючи коледжі та технікуми, які були "фабриками дипломів", але ще багато що належить зробити. Зокрема, потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією і диверсифікацією їх типів (таких як дослідні, професійні, викладацькі) та оптимізація їх географічної зони охоплення. Для того щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

СБ також відзначає низьку прозорість системи і поганий зворотний зв'язок: 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відображається на інформації про доступні варіанти освіти і результатах працевлаштування, залишаючи студентів і їхні сім'ї у невіданні під час прийняття важливого рішення щодо переходу до вищого освіти.

СБ нагадує, що портфель його інвестиційних проектів в Україні нині становить понад $3 млрд у межах дев'яти проектів та Програми заради результатів і зросте приблизно до рівня $3,6 млрд уже протягом наступних двох місяців. Ці інвестиції спрямовані на підвищення якості основних державних послуг в інтересах всього населення: водопостачання, каналізація, централізоване теплопостачання, постачання електроенергії, енергоефективність, дороги, соціальний захист, охорона здоров'я, розвиток приватного сектора.

Загалом із 1992 року банк виділив Україні в межах приблизно 70 проектів і програм близько $13 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

Україна працює над запуском Агенції залучення інвестицій - перший віце-прем'єр

Київщина спільно з південнокорейськими інвесторами почала розробку Транспортної моделі регіону

Частка інвестиційних угод на первинному ринку житла становить близько 15% - опитування девелоперів

OKKO інвестує 20-22 млн євро в energy storage потужністю 20 МВт

Голова UVCA Колодюк повідомив про відкриття EU Business hub у Брюсселі

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА