12:48 13.05.2021

Україна та Франція підписали міжурядову угоду про фінансування постачання 130 електровозів для "Укрзалізниці" - Alstom

3 хв читати
Україна та Франція підписали міжурядову угоду про фінансування постачання 130 електровозів для "Укрзалізниці" - Alstom

Французький концерн Alstom вітає підписання урядової угоди між Францією та Україною про фінансування постачання компанією Alstom 130 великовантажних електровозів для "Укрзалізниці" на суму до EUR900 млн.

Згідно з угодою між Україною та Францією про офіційну підтримку проекту оновлення парку вантажних електровозів "Укрзалізниці", текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна", йдеться про закупівлю 80 двосистемних і 50 односистемних електровозів із "суттєвою" локалізацією виробництва в Україні.

Згідно з документацією, офіційна підтримка проекту сягне до 85% від загальної суми контракту на постачання локомотивів, що становить EUR750,125 млн. Водночас держпідтримка, надана для покриття витрат, пов'язаних із купівлею українських товарів і послуг, не повинна перевищувати 35% від ціни експортного контракту.

Офіційна підтримка для фінансування проекту складається з казначейського кредиту на максимальну суму EUR 350 млн і банківського кредиту, гарантованого Bpifrance Assurance Export, на максимальну суму EUR400,125 млн.

Термін погашення кредитів визначає французька сторона відповідно до правил угоди, він не може перевищувати десять років. Основна сума кредиту погашається 20 рівними і послідовними шестимісячними платежами, при цьому перший платіж - через шість місяців після первинної дати погашення, встановленої відповідно до умов контракту.

Валютою розрахунків і платежів, згідно з угодою, є євро.

"Угода є вирішальним кроком до майбутнього проекту з постачання сучасних локомотивів, що відповідають потребам українського залізничного ринку. Крім забезпечення локомотивів, Alstom також зможе надати їх повне супутнє технічне обслуговування на рівні місцевих депо українських залізниць", - наголошується у повідомленні компанії у четвер.

У ньому зазначено, що для проекту такого масштабу потрібно залучити низку французьких заводів Alstom, зокрема у Белфорті, де розташований глобальний центр передового досвіду локомотивів Alstom, а також Орні, Тарбі, Ле-Крезо та Віллербанні.

В Alstom зазначили, що укладена країнами угода демонструє рішучу підтримку Францією програми розвитку транспорту України та може забезпечити через майбутні комерційні контракти у 2021 році провідну позицію для Alstom у цьому плані розвитку.

"Alstom цінує високий потенціал українського ринку, і ми б з гордістю взяли участь у розширенні залізничної інфраструктури країни. Завдяки сотням електричних локомотивів, створених, вироблених і проданих у всьому світі, а також широкому досвіду технічного обслуговування, Alstom має унікальні можливості для реалізації такого проекту", - наведено у повідомленні слова голови та генерального директора Alstom Анрі Пупар-Лафаржа.

Він зазначив, що реалізація такого контракту може додатково зміцнити позиції компанії в сегменті великовантажних локомотивів.

Як повідомляється на сайті "Укрзалізниці", компанія вітає укладення рамкової угоди між урядами України та Франції з оновлення парку електровозів.

"Підтримка проекту модернізації парку електровозів "Укрзалізниці" на урядовому рівні - це чіткий сигнал для нашої компанії, що акціонер в особі Кабінету Міністрів України вживає рішучих кроків щодо підтримки у вирішенні нагальних проблем залізничної галузі. Також це сигнал і для національної економіки, що робота уряду спрямована на розвиток економічного потенціалу України, зміцнення транзитних позицій держави", - наведено у повідомленні слова в. о. голови "Укрзалізниці" Івана Юрика.

У компанії зазначили, що, за попередніми розрахунками, буде придбано 130 вантажних електровозів.

Потреби "Укрзалізниці" в оновленні парку вантажних електровозів до 2025 року становлять щонайменше 50 одиниць, до 2033 року - ще 265 локомотивів. Загальна потреба до 2033 року - щонайменше 315 електровозів.

Як повідомлялося з посиланням на міністра економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно ле Мера в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", Alstom готовий підвищити рівень локалізації в контракті на постачання електровозів в Україну.

Alstom - один зі світових лідерів у виробництві енергетичного обладнання та залізничного транспорту. Компанія працює у 70 країнах, чисельність її персоналу становить близько 70 тис. осіб.
З приєднанням до Alstom компанії Bombardier Transportation 29 січня 2021 року, сукупний дохід нової групи складає EUR14 млрд за 12-місячний період, що закінчився 31 березня 2021 року. 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА