19:56 08.06.2021

Виведення будівництва КОД з-під закону про ProZorro дасть змогу залучити міжнародні компанії, інтерес уже проявили США, КНР, Франція та Італія

3 хв читати
Виведення будівництва КОД з-під закону про ProZorro дасть змогу залучити міжнародні компанії, інтерес уже проявили США, КНР, Франція та Італія

Ухвалений Верховною Радою законопроект №5309 "Про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів щодо системи оскарження публічних закупівель" створює умови для подальшого реформування закупівельної системи, формування нової практики конкурентного відбору підрядників з урахуванням міжнародних стандартів і норм.

Таку думку начальниця Управління власністю і державними закупівлями "Укравтодору" Оксана Філатова висловила під час публічного обговорення здійснення проекту будівництва Київської об'їзної дороги (КОД).

Вона також зазначила, що ProZorro на сьогодні не має технічної можливості проведення таких форм контрактів типу EPC+F.

"Коли ми говоримо, що КОД виходить за межі ProZorro - це не означає, що не буде відкритого конкурсу або прозорості на всіх етапах реалізації проекту. Наразі розпочато розробку нового нормативно-правового акта, відповідно до найкращих стандартів FIDIC, CIPS, а також із залученням міжнародного арбітражу й у рамках міжнародно визнаної системи ціноутворення. КОД має стати еталонним проектом, у розрізі і закупівельних процесів, і використання сучасних технологічних рішень", - зазначила під час обговорення директорка команди підтримки реформ при "Укравтодорі" Олександра Азархіна.

Вона також наголосила, що сучасна версія закону України "Про публічні закупівлі" не може врегулювати низку процедурних запитань, які є критичними для потенційних міжнародних інвесторів. Зокрема, це стосується небюджетного фінансування проектів.

Учасники обговорення також зазначили, що сучасна система публічних закупівель в Україні розрахована виключно на роботу з бюджетними проектами, зокрема і в рамках окремих державних програм. На сьогодні держава не має можливості для повноцінного фінансування проекту, тому це чи не єдиний можливий варіант залучення міжнародних інвесторів.

Крім того, було зазначено, що реформа закупівель в Україні постійно перебуває на етапі вдосконалення, а будь-які системні зміни до закону України "Про публічні закупівлі", зокрема й затвердження механізмів роботи міжнародних форм контрактів, потребують значного часу на розробку та реалізацію. Проект КОД стільки часу не має.

"Ініціативу "Укравтодору" слід підтримати, адже наша асоціація, як уповноважений представник FIDIC в Україні, свідчить: дуже важко просувається запровадження міжнародних норм, договорів і стандартів. Цей виняток із загальних правил визначає можливість пілотного проекту, в рамках якого є можливість відпрацювати на практиці всі питання, що важко проходять. І не забуваймо, що в проекті будівництва КОД саме інвестор контролюватиме цей процес", - сказала президент Асоціації інженерів-консультантів Яна Щигурова, яка також була присутня на обговоренні.

За даними "Укравтодору", на сьогодні інтерес до проекту вже проявила низка міжнародних компаній із США, КНР, Франції та Італії.

Як повідомлялося, Державне агентство автомобільних доріг України й американська Bechtel Corporation наприкінці травня підписали меморандум про взаєморозуміння для співпраці в реалізації проекту будівництва об'їзної дороги навколо Києва.

Київська об'їзна дорога - маршрут-півкільце навколо Києва, яке починатиметься від дороги М-07 Київ-Ковель і через дороги М-05 Київ-Одеса, Н-01 Київ-Знам'янка, Н-08 Бориспіль-Маріуполь, М-03 Київ-Харків-Довжанський, об'їзд м. Бровари й виводитиме до дороги М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі.

Загальна протяжність КОД становитиме майже 150 км.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

Україна працює над запуском Агенції залучення інвестицій - перший віце-прем'єр

Київщина спільно з південнокорейськими інвесторами почала розробку Транспортної моделі регіону

Частка інвестиційних угод на первинному ринку житла становить близько 15% - опитування девелоперів

OKKO інвестує 20-22 млн євро в energy storage потужністю 20 МВт

Голова UVCA Колодюк повідомив про відкриття EU Business hub у Брюсселі

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА