14:16 21.09.2021

"Нафтогаз" має залучати інвестиції для нового видобутку газу, а не вкладати в купівлю вже розроблених родовищ - CVO Ватерландер

2 хв читати
"Нафтогаз" має залучати інвестиції для нового видобутку газу, а не вкладати в купівлю вже розроблених родовищ - CVO Ватерландер

Головний виконавчий директор (CVO) НАК "Нафтогаз Україна" Отто Ватерландер вважає недоцільним для групи вкладатися в уже розроблені ділянки шляхом купівлі наявних бізнесів, оскільки це не збільшить обсяг газу, що видобувається всередині України.

"Це просто нерозумно. Я бачу свою місію в енергетичному секторі з "Нафтогазом" у залученні більшої кількості інвесторів для розробки видобутку нового газу і в досягненні енергетичної незалежності, а не в тому, щоб "Нафтогаз" домінував у цьому секторі", - сказав він в інтерв'ю виданню "Економічна правда", відповідаючи на запитання про доцільність придбання групи Burisma Миколи Злочевського.

Ватерландер також повідомив, що в рамках програми "20/20", так повністю і не реалізованої, НАК інвестувала $3 млрд із запланованих $4 млрд. Зокрема, частина інвестицій була спрямована на купівлю нових бурових верстатів, які експлуатуватимуться щонайменше 20 років.

"У рамках програми "20/20" компанія видобула приблизно 95% всіх обсягів газу, які ми обіцяли на 2016-2020 рр. Інвестували менше, тому що компанія не мала доступу до великої кількості нових родовищ, на які розраховувала під час розробки програми", - зазначив CVO.

За його словами, якби "Нафтогаз" тоді не інвестував $3 млрд, то група не змогла б стабілізувати видобуток, оскільки без інвестицій та інтервенцій обсяг видобутку з наявної бази родовищ щороку скорочуватиметься приблизно на 7%.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" у лютому 2020 року оголосив про реалізацію довгострокової стратегії розвитку ресурсної бази, яка передбачає дворазове збільшення запасів вуглеводнів компанії протягом наступних 10 років. Зокрема, отримано доступ до Чорноморського шельфу, Юзівської площі та ще чотирьох великих нафтогазових ділянок у рамках УРП.

"Нафтогаз" планував інвестувати у видобуток вуглеводнів $7,3 млрд у 2021-2025 рр., наростивши запаси у 1,8 раза. У 2026-2030 рр. інвестиції мають становити $14,1 млрд.

При цьому частка інвестицій у нові родовища з 2023 року має перевищити інвестиції в уже розвідані.

Група не зможе самостійно профінансувати озвучені плани, тому планується залучати до процесів сторонніх інвесторів.

"Укргазвидобування", що входить до дивізіону "Нафтогаз Розвідка та Видобування", у 2020 року скоротило видобуток товарного газу на 1,2% (на 0,17 млрд куб. м) порівняно з 2019 роком - до 13,45 млрд куб. м, а валовий видобуток компанії сягнув 14,23 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГТСУ у 2024 р. інвестує в розвиток газотранспортної системи 812,9 млн грн - регулятор

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

ЄБРР розгляне можливість спільного інвестування з UDF у майбутньому

Міжнародні інвестиції в Україну зросли до $1,2 млрд у 2023 році

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА