13:57 28.09.2021

КМДА шукає шляхи інвестування у видобуток газу для потреб "Київтеплоенерго"

2 хв читати
КМДА шукає шляхи інвестування у видобуток газу для потреб "Київтеплоенерго"

Київська міська державна адміністрація розглядає можливість інвестування у видобуток українського природного газу, який КП "Київтеплоенерго" використовуватиме для виробництва теплової енергії для споживачів міста, повідомила КМДА у вівторок.

"Саме використання газу вітчизняного видобутку, вартість якого є суттєво нижчою порівняно з вартістю імпортованого, дасть змогу зменшити витрати підприємства, які напряму впливають на тариф", - заявили в міськадміністрації.

З цією метою міська влада звернулася з листом до НАК "Нафтогаз України" на предмет налагодження можливої співпраці у сфері газовидобування.

Зокрема, місто пропонує створити спільно з "Нафтогазом" робочу групу для розгляду запропонованої ініціативи та підготовки відповідного проекту.

У КМДА аргументують намір інвестувати у сектор газовидобутку необхідністю подолання кризи у сфері теплопостачання, а також необхідністю забезпечити "надійні та якісні послуги за цінами, які враховували б платоспроможність населення".

"Прогноз вартості свідчить, що теплокомуненерго країни будуть вимушені купувати природний газ для виробництва теплової енергії для окремих категорій споживачів за цінами, які у три-чотири рази перевищують ті, що закладені в тариф", - стверджують у міськадміністрації.

КП "Київтеплоенерго" є одним із найбільших споживачів природного газу в Україні, яке щороку використовує для забезпечення централізованого теплопостачання та виробництва електричної енергії близько 2,3 млрд куб. м газу. Частка газу в структурі тарифу на тепло "Київтеплоенерго" сягає 80%.

Як повідомлялося, у КМДА прогнозують можливе підвищення вартості опалення в Києві в майбутній осінньо-зимовий сезон на 38%.

У свою чергу понад 70% виробників тепла вже уклали трирічні угоди на постачання газу з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" за ринковою ціною з її індексацією один раз на рік (з урахуванням змін котирувань на європейському хабі NCG і курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн/куб. м (із ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

У рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється лише на обсяг природного газу для виробництва тепла й гарячої води для потреб населення, який відповідає історичному обсягу споживання ТКЕ за аналогічний період.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів не продовжив після 20 травня 2021 року спеціальні обов'язки (ПСО) з продажу природного газу виробникам теплової енергії, покладені на НАК "Нафтогаз України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА