08:44 09.12.2021

Інвестор "Укрлендфармінгу" Gramercy подав позов у США до Бахматюка та Піацци

5 хв читати
Інвестор "Укрлендфармінгу" Gramercy подав позов у США до Бахматюка та Піацци

Американська Gramercy Funds Management LLC 7 грудня подала позов до федерального суду США проти власника агрохолдингу "Укрлендфармінг" (ULF) Олега Бахматюка та американця Ніколаса Піацци (Nicholas Piazza), обвинувачуючи їх у незаконному переданні активів, на рекет і корупцію (RICO), проте в "Укрлендфармінгу" відкидають ці обвинувачення.

Відповідно до релізу Gramercy у середу, у позові вона стверджує, що існувала "складна, багатогранна схема", розроблена для збереження контролю над ULF та її дочірнім агрохолдингом "Авангард" (Avangardco IPL, AVG), а також для того, щоб зашкодити Gramercy повернути свої інвестиції.

У повідомленні американської компанії також йдеться, що крім претензій відповідно до RICO, скарга містить претензії щодо шахрайства, шкідливого втручання, пособництва та підбурювання, а також містить вимогу потрійного відшкодування збитків відповідно до RICO.

"Ми цілком виключаємо ці обвинувачення і готові до відстоювання своєї позиції в судах", – повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в "Укрлендфармінгу".

Gramercy додає, що почала окремий судовий розгляд на Кіпрі щодо, як вона стверджує, передання матеріальних активів від ULF кіпрській компанії, що належить і контролюється Бахматюком, домагаючись ухвали про міжнародне заморожування його активів. Американська компанія уточнила, що адвокат Бахматюка вже захищає у суді інтереси свого клієнта за цим кіпрським позовом. Подальші слухання за заявою про заморожування активів намічені на 28 січня 2022 року, уточнюється у релізі.

У ньому наводяться слова засновника та головного інвестдиректора Gramercy Роберта Кенігсбергера (Robert Koenigsberger) про спроби протягом тривалого часу від імені інвесторів Gramercy "усадити Бахматюка за стіл переговорів" для всеосяжної реструктуризації структури капіталу компанії відповідно до міжнародних стандартів.

"Якщо чесна угода не може бути досягнута, Gramercy не залишається іншого вибору, крім як вдатися до судового розгляду, враховуючи не розкриті перекази активів компанії на суму понад мільярд доларів, які завдають істотних збитків інвесторам Gramercy", - заявив Кенігсбергер.

В "Укрлендфармінгу" заявили, що здивовані та розчаровані такою позицією Gramercy, з якою вели конструктивний діалог за останні 2,5 роки.

"Їм відомо, що наша компанія в таких непростих умовах докладає максимальних зусиль, щоб зберегти активи і робочі місця. Водночас загальновідомо, що переслідування нашої компанії з боку силових органів України призвело до зупинення частини підприємств та втрати робочих місць", - зазначили в українському агрохолдингу.

В "Укрлендфармінгу" наголосили, що активи компанії "нікуди не виведені – вони працюють в Україні". "І права всіх наших кредиторів будуть забезпечені згідно з укладеними угодами", - додали в компанії.

У холдингу зазначили, що готові відстоювати права і права всіх кредиторів у судах усіх юрисдикцій, однак є прихильниками конструктивного діалогу. "Сподіваємось на те, що й історія з позовом Gramercy Funds Management LLC буде вирішена конструктивно в рамках неупередженого судового процесу", - йдеться у коментарі "Укрлендфармінгу".

Gramercy – інвестиційний керуючий, що спеціалізується на ринках, які розвиваються, що базується в Гринвічі (Коннектикут, США) з офісами в Лондоні та Буенос-Айресі з активами під управлінням близько $5 млрд.

Gramercy зазначає, що є одним із найбільших інвесторів ULF.

За даними ресурсу law360, позов подано до суду у Вайомінгу, звідки, як зазначено в релізі Gramercy, Піацца. Позивачем виступає Gramercy Distressed Opportunity Fund II LP.

Агентство "Інтерфакс-Україна" запросило інформацію у Бахматюка та Піацци щодо поданого позову, проте поки що їх коментар відсутній. Водночас представники Бахматюка повідомили, що його позиція щодо цього питання буде представлена найближчим часом.

"Укрлендфармінг" є одним із найбільших агрохолдингів в Євразії. Вирощує зернові, велику рогату худобу, опікується дистрибуцією техніки, добрив і насіння. "Авангард", що входить до нього, чиї акції в ході IPO були виведені на Лондонську фондову біржу в 2010 році, є найбільшим в Україні виробником яєць і яєчних продуктів.

На початку листопада 2020 року Бахматюк повідомив, що до складу агрохолдингу входило 24 елеватори загальною потужністю зберігання 3 млн тонн, насіннєві заводи, до 23 птахофабрик, вісім комбікормових виробництв. Група компаній мала понад 40 ферм молочного та м'ясного спрямування, поголів'я ВРХ становило 40 тис. голів, а земельний банк – 470 тис. га, що на 170 тис. га менше, ніж до 2014 року.

Значна частина фінансових зобов'язань ULF перебуває у стані дефолту з 2017 року. У листопаді 2017 року група міжнародних кредиторів "Укрлендфармінгу" та "Авангарду" в листі уряду України оцінювала загальну суму тіла боргових зобов'язань групи ULF приблизно в $1,65 млрд: близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами та близько $400 млн – перед українськими банками (включно державні Укрексімбанк, Ощадбанк). У свою чергу, борг перед міжнародними кредиторами, за їх даними, складався на той момент близько $775 млн у вигляді єврооблігацій і $475 млн у вигляді кредитної заборгованості перед європейськими та американськими банками (і їх відповідними страховиками кредитного ризику).

Піаццу в держреєстрі зазначено бенефіціаром колись великого сільськогосподарського ПрАТ "Компанія "Райз", яке увійшло до ULF у 2010 році, проте останнім часом перебуває у процедурі банкрутства. Контроль над "Райзом" Піацца здійснює через TNA Corporate solutions LLC.

Крім того, через компанію TNA Corporate Solutions, LLC (США) він є кінцевим бенефіціаром виробника цукру "Дакор Вест".

Піацца в 2011 році започаткував інвесткомпанію SP Advisors, яка надає інвестиційно-банківські послуги в Україні та інших країнах Східної Європи. До цього був генеральним директором групи компаній Galt & Taggart Securities (пізніше – BG Capital), що працює на ринках України, Грузії та кількох інших ринках СНД (за винятком Росії), а ще раніше, до 2008 року, директором із корпоративних зв'язків ІК "Конкорд Капітал" (Київ).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА