13:32 12.04.2022

Інвестувати у виробництво будматеріалів потрібно, зокрема, на сході та в центрі України – думка

2 хв читати
Інвестувати у виробництво будматеріалів потрібно, зокрема, на сході та в центрі України – думка

Відновлення втрачених під час війни та створення нових потужностей із виробництва будівельних матеріалів має відбуватися, зокрема, у східних і центральних регіонах України, вважає президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

"Оголити" від працюючих виробництв східну та центральну частини України – абсолютна економічна диверсія! Із ким тоді відбудовувати зруйновані населені пункти? Україна має унікальні глибоко інтегровані конкурентоспроможні виробничі комплекси з жорсткою прив'язкою до родовищ і кар'єрів сировини", – повідомив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На думку Салія, західні та південні регіони України мають розвивати більш орієнтовані на експорт виробництва будматеріалів. При цьому на створення нових підприємств може знадобитися від трьох до шести місяців за умови цільових і дешевих коштів від держави або донорів і абсолютної відсутності корупційних ризиків на всіх рівнях.

Щодо релокації виробництв, то до західних регіонів країни переміщуються дрібні роздрібні мережі, склади готової продукції, локальні виробники будівельних товарів, розповів Салій. При цьому великі підприємства неспроможні перенести свої потужності протягом кількох тижнів.

"Потужні виробництва (цегляні, керамічної плитки, бетонної продукції, цементу, металургійні, кар'єри та ін.) зі штатом від 200 осіб і значними за площею земельними ділянками та цехами за тиждень-два не перевезти фізично. І на таку операцію потрібно багато фахівців. Зараз у цій галузі дефіцит, а залізниця та автомагістралі - під загрозою обстрілів", - пояснив він.

За словами Салія, точної оцінки втрачених виробництв наразі немає.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформаційно-аналітичне агентство PAU, його експерти оцінюють втрати заводів-виробників будматеріалів на рівні 6-7% загальнонаціональної потужності, що становить близько 11 млрд грн з річного випуску продукції.

Салій зазначив, що війна позбавила всі підприємства України повною або значною мірою трьох основних ресурсів - замовників, робочої сили, стабільних постачань сировини (піску, глини, цементу, арматури, щебеню, гіпсу, мінеральних домішок, бітумів) та енергоресурсів.

"Більшість наших виробників, спрямованих на задоволення потреб внутрішнього ринку, витратили оборотні кошти на виплату зарплат. Залишки матеріалів безкоштовно надано для оборони України, трудові колективи облаштовують укриття для населення. Внутрішні виробники будматеріалів і видобувні підприємства перебувають на межі фактичного банкрутства", – повідомив він.

Водночас роздрібний ринок будматеріалів починає оживати, зокрема завдяки заходам щодо зниження податкового тиску та дерегуляції галузі, додав Салій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА