21:58 20.05.2022

Тим, хто має намір інвестувати в землю, слід дочекатися вдалої кон'юнктури – думка

2 хв читати
Тим, хто має намір інвестувати в землю, слід дочекатися вдалої кон'юнктури – думка

Ринок землі в Україні в умовах військового вторгнення РФ функціонує обмежено, потенційному інвестору слід почекати більш вдалої кон'юнктури, оскільки середня вартість землі сільгосппризначення вже впала з початком війни і продовжить цей тренд, вважає експерт із земельних питань юрфірми "Totum" (Київ) Богдан Яськів.

Згідно з його повідомленням у фейсбуці в п'ятницю, після вторгнення Росії ціни на землю обвалилися з 36 тис. грн/га у січні-2022 до 21 тис. грн/га у лютому 2022 року і знижуватимуться й надалі.

"За грудень 2021 року та січень 2022 року середня вартість сільськогосподарської землі досягала майже 36 тис. грн за гектар, а вже у  лютому 2022 року ціна становила близько 21 тис. грн за гектар, що звісно викликало обвал попиту через початок війни та відключення реєстрів. Ринок продажу фактично зупинився. З відновленням роботи реєстру речових прав можемо спостерігати деяке пожвавлення, проте говорити про довоєнну динаміку ринку не можна", - написав він.

Яськів уточнив, що зараз складно прогнозувати динаміку цін на земельні ділянки в Україні, бо досі залишаються невідомими часові рамки війни та її остаточні наслідки для економіки країни. Проте експерт припустив її подальше здешевлення через перевищення пропозиції над попитом на українському ринку землі, зниження доходів українського бізнесу та громадян, падіння економіки та курсу гривні.

Він зазначив, що з початку військового вторгнення РФ 24 лютого до 7 квітня в Україні оголошено 187 нових земельних аукціонів із загальною стартовою вартістю 54,5 млн грн. Наприкінці квітня Мінагрополітики повідомляло, що за час війни успішно завершено понад 500 земельних аукціонів.

Як повідомлялося, Державний земельний кадастр відновив роботу з надання адмінпослуг в умовах воєнного стану. Функціонування та ведення кадастру здійснюватиметься згідно з постановою Кабінету міністрів № 564 від 7 травня 2022 року "Деякі питання ведення та функціонування Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА