17:44 17.12.2018

Тимошенко і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Вінницькій області - соцопитування

5 хв читати
Тимошенко і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Вінницькій області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко і чинний президент України Петро Порошенко є лідерами президентського рейтингу в Вінницькій області - їх готові підтримати 23,8% і 18,5% відповідно серед тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада до 2 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 жителів Вінницької області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

За лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка в області готові проголосувати 11,4% респондентів, за шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 9,5%, за музиканта Святослава Вакарчука - 7,2%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,9%, за лідера "Опозиційною платформи - за життя" Юрія Бойка - 5,8%. Рейтинг інших кандидатів - менше 5%. Майже кожен четвертий житель області ще не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, близько 22% опитаних у Вінницькій області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла більш ніж удвічі. У перемозі П.Порошенка впевнені 15%, що дещо менше, ніж у попередньому році (18%). Перемогу А.Гриценко вбачають близько 3,5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять менше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко і П.Порошенко.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 43,4% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 26% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "БПП Солідарність" готові віддати свої голоси 17,8%, "Громадянську позицію" - 11,0%, партію "Слуга народу" - 8,3%, Радикальну партію - 7,7%, "Самопоміч" - 5, 5%, "Опозиційний блок" - 5,3%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Чверть опитаних не визначилися з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єра В.Гройсмана і лише 6% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Більш критичні оцінки у селах.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі Вінницької області оцінюють значно гірше, ніж на місцях.

Лише 7% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як в рідній області спокійною ситуацію вбачають 35%, а в своєму місті/селі - 49%. Напруженою ситуацію в країні вбачать майже 60% опитаних, критичною - 32%. На місцях оцінки стану справ дещо краще: напруженою ситуацію вбачають від 39% до 47%, критичною - лише 7-11%.

Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області радше позитивно-нейтральні. 15-16% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього, як в Україні, так і на місцях. Більше половини вважають, що ситуація не зміниться. Близько 16% очікують погіршення в наступному році. Жителі сіл і малих міст мають більш оптимістичні погляди.

Військовий конфлікт на сході України (78%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. Також 37% вважають проблемою хабарництва та корупції у владі. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (57%), підвищення тарифів на комунальні послуги (51%) та інфляція (45%). На особистісному рівні відсутність доступу до медобслуговування і безробіття гостріше відчуваються в менших населених пунктах, а тарифи і низькі доходи - в обласному центрі. Серед проблем країни жителів великого міста більше хвилюють політичні питання.

Жителі Вінницької області відносно частіше вказували на культурно-історичну близькість з населенням Хмельницької, Київської та Житомирської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону частіше за інших вибирали як близькі Білорусь і Польщу, трохи рідше - Росію.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 33% до 37%), при цьому 55% них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (31% не готові). Традиційно вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (62%) і більш забезпечених людей (51%).

75% вважають, що українська мова повинна має бути єдиною державною. 12% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 8% - за надання російській мові статусу державної.

Більшість опитаних (71%) вважають РФ країною-агресором до України, а 18% - протилежної думки, 11% - не визначились.

За останній рік у Вінницькій області дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до ЄС (з 59% до 62%). Прихильність до вступу в НАТО залишилася майже на тому ж рівні (48-47%), однак трохи зменшилася кількість тих, хто проти цього (з 30% до 26%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор - 58% (у 2017 - 53%). Підтримка рівновіддаленості України від РФ і Заходу в річній динаміці зменшилася (з 37% до 27%). Лише 3% - за вступ України до Митного Союзу.

Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудень 2018 року було проведено національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, узяли участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА