16:39 19.12.2018

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

5 хв читати
Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

У президентському рейтингу в Чернівецькій області лідирує глава партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, за яку готові проголосувати 21,1% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів".

Опитування проведене в рамках проекту з 16 листопада до 2 грудня 2018 року серед жителів Чернівецької області. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Також, згідно з опитуванням, чинного президента України Петра Порошенка готові підтримати 11,9% жителів області, які мають намір брати участь у виборах, лідера "Опозиційною платформи - За життя" Юрія Бойка - 10,7%, шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 10,5%, лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 8,8%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 8,2%, позафракційного народного депутата Олександра Шевченка - 7,3%, рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука - 6,2%, лідера "Об'єднання "Самопоміч" Андрія Садового і лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка - по 4,1%. Рейтинг інших кандидатів - менше 3%. Водноас 16,6% жителів області не визначилися з вибором кандидата.

17,7% опитаних жителів Чернівецької області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла майже вдвічі. У перемозі П.Порошенка впевнений кожен десятий, що більш як у півтора разу менше показника минулого року (17%). Ю.Бойка і В.Зеленського як переможців бачать по 6% респондентів. У позитивний результат інших кандидатів вірять менше 5% опитаних. Найбільшу впевненість у своїх фаворитах демонструють прибічники Ю.Тимошенко, П.Порошенка і Ю.Бойка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 44% опитаних.

У рейтингу партій лідирує ВО "Батьківщина", яку підтримують 22,4% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 12,2%, "БПП "Солідарність" та "Опозиційний блок" - по 11%, "Громадянську позицію" і Радикальну партію - 8,9% і 8,3% відповідно, "УКРОП"- 6,5%, "Народний фронт" і "Самопоміч" - по 4,8%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Водночас майже 19% жителів області не визначилися з вибором партії, кожен десятий - не має наміру голосувати.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, лише кожен десятий опитаний задоволений діяльністю президента П.Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Верховної Ради України. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року зменшився рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації (з 30% до 22%) і міського/сільського голови (з 38% до 34%). Найбільш критичне ставлення до місцевих інститутів влади висловлюють жителі обласного центру.

Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області радше позитивно-нейтральні. 22-25% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього (найбільше стосовно власного населеного пункту). 43-44% вважають, що стан справ не зміниться. Натомість 13-18% опитаних вважають, що ситуація, як в Україні, так і на місцях погіршиться в наступному році.

Військовий конфлікт на Сході України (67%) і хабарництво і корупція у владі (45%) - дві основні загальнодержавні проблеми за оцінками жителів області. На особистісному рівні опитаних радше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги і низький рівень зарплат і пенсій (53% і 51% відповідно). Ці проблеми однаково турбують все населення області, тоді як підвищення цін на основні товари кілька більш значуще для жителів малих міст, а хабарництво і корупція у владі - для жителів обласного центру.

40% опитаних жителів Чернівецької області відзначили культурно-історичну близькість з жителями Івано-Франківської області, майже чверть - Тернопільської і Львівської. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе найбільш близькими до Румунії, Польщі та Молдові.

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (42% - у 2017, 41% - у 2018%), водночас лише третина з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (39% - не готові). Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді та осіб середнього віку (64% і 45% відповідно), городян (42-44%) і опитаних із середнім рівнем достатку (48%).

Переважна більшість (71%) вважає, що українська мова має бути єдиною державною. Кожен п'ятий підтримує надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, лише 2% - надання російській мові статусу державної на всій території України.

Майже 80% опитаних жителів Чернівецької області вважають Росію країною-агресором щодо України. При цьому, кожен десятий має протилежну думку, 11% - не визначились з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (з 68% до 70%), тоді як рівень підтримки інтеграції до НАТО не змінився (59%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор. При цьому динаміка тут дещо негативна (з 67% до 65%). Зросла кількість тих, хто підтримує рівновіддаленість України від Росії і Заходу (з 15% до 18%). Вступ до Митного Союзу підтримують наразі лише 2%, що втричі менше показника попереднього року.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брало участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Волинській області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА