16:12 19.12.2018

Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Волинській області - опитування

4 хв читати
Тимошенко, Зеленський і Порошенко лідирують у президентському рейтингу у Волинській області - опитування

Голова партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко, шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський і чинний президент України Петро Порошенко входять до трійки лідерів президентського рейтингу в Волинській області, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів".

Опитування проведене з 16 листопада до 2 грудня 2018 року серед жителів Волинської області. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

Так, за Ю.Тимошенко готові проголосувати 23,4% мешканців області серед тих, хто визначився і братиме участь у виборах, за В.Зеленського - 15,0%, за П.Порошенка - 11,2%. Рок-музиканта і громадського діяча Святослава Вакарчука та позафракційного народного депутата Олександра Шевченко готові підтримати по 8,3% респондентів, голову партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,3%, лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 6,8%. Рейтинг інших кандидатів – менший за 4%. Водночас кожен п'ятий житель області не визначився з вибором кандидата.

Чверть опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла більш ніж у півтора разу. У перемозі П.Порошенка впевнені 13% (у 2017 - 15%). Перемогу В.Зеленського вбачають ймовірною близько 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3%. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко і П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 42% опитаних.

У рейтингу партій лідирує ВО "Батьківщина", яку підтримують 24,5% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За "УКРОП" готові віддати свої голоси 15,1%, за партію "Слуга народу" - 11,5%, "Громадянську позицію" - 8,2%, "БПП "Солідарність" - 7,6%, Радикальну партію - 7,5%, "Самопоміч" - 5,4%, ВО "Свобода" - 3,8%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Водночас майже кожен п'ятий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади краще, ніж центральної. Так, 18% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, трохи більша кількість (22%) задоволені діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і лише 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації майже не змінився (30%), трохи зменшився рівень задоволеності роботою міського/сільського голови (з 47% до 42%). Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів малих міст і сіл вищий, ніж в обласному центрі, тоді як задоволеність роботою ОДА трохи вища серед жителів Луцька.

Незважаючи на негативні оцінки загальної ситуації, очікування щодо майбутнього серед жителів області радше позитивно-нейтральні. Лише 7-9% вважають, що стан справ, як в Україні, так і на місцях погіршиться в наступному році. Переважна більшість дотримуються думки, що він не зміниться, чверть опитаних мають оптимістичні очікування

Військовий конфлікт на Сході України (66%) - найбільша проблема загальнодержавного рівня за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (47%) і підвищення тарифів на комунальні послуги (43%). Низький дохід, безробіття та інфляція більш гостро відчуваються в менших населених пунктах, а проблема військового конфлікту більше непокоїть мешканців Луцька.

Жителі Волинської області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість з населенням сусідніх Львівської та Рівненської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Польщі і Білорусі.

За останній рік кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном, не змінилося (35-36%). 61% з них зазначили, що в майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Більш високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (55%), жителів малих міст (36-40%) і більш заможних (49%).

У Волинській області 85% вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 10% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах. Абсолютна більшість опитаних (86%) вважають Росію країною-агресором щодо України. Лише 9% - протилежної думки.

Підтримка вступу України до Європейського Союзу залишається на високому рівні (77%), як і вступу в НАТО (65%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (67%). В динаміці збільшилася кількість тих, хто виступає за рівновіддаленість України від РФ і Заходу (з 16% до 23%). За вступ до Митного союзу - лише 2%.

Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року було проведено національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА