12:19 18.12.2018

Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Києві - соцопитування

5 хв читати
Тимошенко лідирує в президентському рейтингу в Києві - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Києві - її готові підтримати 20,4% тих, хто визначився та братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада до 2 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Києва. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За нинішнього президента України Петра Порошенка готові проголосувати 15,7% респондентів, за шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського - 13,5%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 8,4%, за лідера "Опозиційної платформи - за життя "Юрія Бойка - 7,7%, за музиканта Святослава Вакарчука - 6,2%, за народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва та лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 4,7% і 3,3% відповідно. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 3%. Водночас майже чверть опитаних киян не визначилися з вибором кандидата, кожен шостий не має бажання голосувати.

При цьому, згідно з результатами дослідження, майже 22% опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко (за останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла вдвічі). У перемозі П.Порошенка впевнені 17%, що майже відповідає показнику минулого року (18%). В.Зеленського як переможця бачать 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять менше ніж 2%. У своїх фаворитах упевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі більше ніж 40% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 20,8% тих, хто визначився та візьме участь у виборах. За партію "БПП "Солідарність" готові віддати голоси 13,3%, за партію "Слуга народу" - 12,3%, "Громадянську позицію" - 7,8%, "Опозиційний блок" - 6,0%, "Самопоміч" і партію "Наші" - по 5% , ВО "Свобода" та Радикальну партію - по 3,6% і 3,2% відповідно. Рейтинг інших партій менше ніж 3%. Водночас майже чверть жителів міста не визначилися з вибором партії, стільки ж не хочуть голосувати.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні кияни оцінюють дещо гірше, ніж у власному місті. Лише 8% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як на рівні міста спокійною ситуацію бачить майже кожен п'ятий опитаний. При цьому більше ніж половина респондентів вважають ситуацію і в країні, і на місці напруженою, а кожен третій-четвертий - взагалі критичною та вибухонебезпечною.

Жителі міста оцінюють діяльність місцевої влади дещо краще, ніж центральної. Лише 18% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, трохи менше (16%) задоволені діяльністю прем'єр-міністра В.Гройсмана і лише 6% - Верховної Ради. Також понад 70% висловили невдоволення діяльністю органами центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю міського голови зменшився (з 39% до 28%). Більш задоволені діяльністю мера опитані молодшої вікової групи.

Одночасно, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів Києва скоріше позитивно-нейтральні. Майже 40% вважають, що вони не зміниться, а кожен шостий взагалі має оптимістичні очікування щодо майбутнього. Проте кожен п'ятий опитаний очікує, що стан справ і в Україні, і в Києві погіршиться наступного року.

Воєнний конфлікт на Сході України (73%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками киян. 39% також зазначили, що проблемою на рівні держави є хабарництво та корупція. При цьому на особистісному рівні, крім війни на Сході (37%), опитаних непокоять підвищення тарифів на комунальні послуги (39%) та низькі зарплати і пенсії (35%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати і пенсії, підвищення цін і тарифів, недостатній рівень соціального захисту та неможливість отримати якісне медичне обслуговування більш значущі для старшого покоління, тоді як проблеми війни на Сході, корупції, безробіття і несприятливих умов для розвитку бізнесу - для молоді та людей середнього віку.

Більше ніж половина опитаних киян зазначили культурно-історичну близькість з жителями Київської та Львівської областей. Серед сусідніх країн жителі міста вважають себе найбільш близькими до Білорусі, Польщі та Росії.

За останній рік кількість охочих працювати за кордоном майже не змінилася (36% в 2017, 35% в 2018), при цьому майже половина з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (39% - не готові). Традиційно високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді та осіб середнього віку (51% і 37% відповідно), а також серед тих, хто має середні або високі доходи (40% і 46%).

Більшість опитаних (65%) вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 17% - підтримують надання російській мові статусу державної на всій території України, ще 10% - за надання російській статусу офіційної в окремих регіонах.

Понад дві третини респондентів (69%) вважають РФ країною-агресором стосовно України. При цьому 17% дотримуються протилежної думки, 13% - не визначились з відповіддю.

За останній рік майже не змінилася кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу (63%) і НАТО (57% в 2017, 56% в 2018). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції продовжує лідирувати проєвропейський вектор. При цьому на тлі скорочення кількості тих, хто серед можливих векторів інтеграції обирає ЄС (з 59% до 56%), зростає кількість прихильників рівновіддаленості України від Росії та Заходу (з 23% до 25%). Лише 5% підтримують вступ до Митного Союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада до грудня 2018 року провела національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою та гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА