12:26 18.12.2018

Тимошенко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Київській області - соцопитування

4 хв читати
Тимошенко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Київській області - соцопитування

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко та шоумен, лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський є лідерами президентського рейтингу в Київській області - їх готові підтримати 26,4% і 17,5% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 9 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Київської області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За нинішнього президента України Петра Порошенка готові проголосувати 13,8% респондентів, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,9%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 5,3%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 4,1%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 4%. Понад третина опитаних не визначилися з вибором кандидата.

Чверть опитаних у Київській області вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний у її перемозі, зросла більше ніж удвічі. В перемозі П.Порошенка переконані 14% (у 2017-му - 19%). Перемогу В.Зеленського вважають можливою близько 5%, а А.Гриценка та О.Ляшка - близько 2%. У перемогу інших кандидатів вірять не більше ніж 1%. У своїх фаворитах упевнені здебільшого прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі 45% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 28,7% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати голос 15,8%, за БПП "Солідарність" - 10,1%, за Громадянську позицію - 8,0%, Радикальну партію - 5,6%, Опозиційний блок - 4,0%. Рейтинг інших партій не більше ніж 3%. Кожен третій не визначився з вибором. Кожен шостий не має наміру голосувати.

Жителі Київської області оцінюють діяльність місцевої влади краще, ніж центральної. Так, 14% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, дещо більша кількість (16%) задоволена діяльністю прем'єр-міністра В.Гройсмана і 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації знизився (з 39% до 19%), так само, як і рівень задоволеності роботою міського/сільського голови (з 51% до 36%). Рівень задоволеності місцевими головами вищий серед жителів малих міст і сіл.

Незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області швидше нейтрально-позитивні. Близько 17% вважають, що стан справ і в Україні, і на місцях покращиться наступного року. Переважна більшість (близько 44%) вважають, що ситуація не зміниться. 9-11% вважають, що ситуація погіршиться. Третина опитаних не можуть передбачити, як зміниться ситуація за рік. Жителі міст більш скептичні в цих оцінках.

Воєнний конфлікт на сході України (73%) і корупція у владі (54%) - дві найбільші проблеми загальнодержавного рівня за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (44%), інфляція (43%) і підвищення тарифів на комунальні послуги (41%). Низький дохід, високі ціни та медичні послуги помітно більше на особистому рівні турбують жителів сіл, а корупція і злочинність - гостріші проблеми для міських жителів. Водночас на рівні проблем країни політичні проблеми (війна, корупція) дещо більше хвилюють сільських жителів.

Жителі Київської області найчастіше вказували на культурно-історичну близькість із населенням столиці. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Білорусі, менше - до Польщі та Росії.

За останній рік рівень бажання працювати за кордоном серед жителів області практично не змінився (31-32%), але дещо зменшилася кількість тих, хто точно до цього не прагне (з 65% до 61%). 54% з тих, хто хоче працювати в іншій країні, в майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні (27% - не готові). Вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (50%) і забезпечених респондентів (45%).

68% жителів Київщини вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 9% підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 19% - за надання російській мові статусу державної.

Абсолютна більшість опитаних (77%) вважають РФ країною-агресором стосовно України. 13% - протилежної думки, а 10% не змогли відповісти.

Вступ до Європейського Союзу підтримують 56%, не підтримують 21% (проти 27% минулого року). За вступ до НАТО виступають 52%, проти вступу - 24% (у 2017-му - 24%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор - 51%. 27% виступають за рівновіддаленість від ЄС і Росії. Вступ до Митного союзу підтримують лише 5% (удвічі менше, ніж у 2017-му).

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПІДСУМКИ. Зведені дані, порівняльний аналіз між областями. Спецпроект групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ».

Бойко та Зеленський лідирують у президентському рейтингу в Донецькій області - соцопитування

ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЛУГАНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

СУМСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ЗАКАРПАТСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСТЬ. Спеціальний проект Соціологічної групи Рейтинг «ПОРТРЕТИ РЕГІОНІВ». (інфографіка)

Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Чернівецькій області - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА