13:27 22.01.2018

Активісти зареєстрували петицію проти змін у системі екстреної меддопомоги

2 хв читати
Активісти зареєстрували петицію проти змін у системі екстреної меддопомоги

Активісти зареєстрували на сайті Кабінету Міністрів України петицію проти змін до роботи системи екстреної медичної допомоги (ЕМП), пропонованих Міністерством охорони здоров'я України.

Йдеться, зокрема, про проект постанови про внесення змін до типового положення про бригаду екстреної медичної допомоги.

У петиції зазначено, що, відповідно до пропонованих змін, після закінчення терміну перехідного періоду - до 1 січня 2023 року лікарські та фельдшерські бригади ЕМП припинять своє існування.

"Лікарі втратять роботу, фельдшери, які не отримали кваліфікацію парамедика та не навчилися керувати спеціальним транспортним засобом - втратять роботу. Втратять роботу і молодші медсестри та водії, які не стануть медичними техніками", - йдеться в тексті петиції.

Автори документа розцінюють пропоновані міністерством зміни як руйнування системи ЕМП і вимагають зняти із розгляду проект постанови, зберегти лікарські та фельдшерські бригади екстреної медичної допомоги, а також формувати та відображати видатки на ЕМП у розрахунку видатків на систему охорони здоров'я окремою статтею і за окремо розробленою формулою.

Крім того, ініціатори петиції закликають дотримуватися під час реформування ЕМП відповідного закону ("Про екстрену медичну допомогу") і припинити впроваджувати парамедичну систему надання ЕМП, а також виділити кошти з держбюджету для централізованої закупівлі автомобілів ЕМП та вдосконалення системи симуляційних центрів.

Як повідомлялося, на початку січня Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило для громадського обговорення проект постанови про внесення змін до типового положення про бригаду екстреної медичної допомоги.

Відповідно до документа, до видів бригад екстреної медичної допомоги (лікарські та фельдшерські) пропонується додати бригаду парамедиків, до складу якої входять два медпрацівники відповідної спеціальності та екстрений медичний технік.

При цьому в документі зазначено, що до 1 січня 2023 року особи, які на момент ухвалення цієї постанови обіймають посади фельдшерів з медицини невідкладних станів і медичних сестер станцій швидкої та невідкладної допомоги в лікарських і фельдшерських бригадах ЕМП, можуть працювати у складі бригад парамедиків. Для продовження роботи у складі бригади парамедиків вони мають протягом п'яти років із дня ухвалення постанови пройти відповідне навчання за програмами, затвердженими МОЗ, й отримати відповідні документи, що підтверджують право працювати парамедиком.

Водії, які працюють у складі фельдшерських або лікарських бригад, також мають до 2023 року пройти відповідне навчання й отримати документи, що дають змогу працювати у складі бригади парамедиків на посаді екстреного медичного техніка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА