17:05 23.03.2018

Рахункова палата констатує відсутність ефективного контролю над застосуванням 7% ставки ПДВ на імпортні ліки і медвироби

2 хв читати
Рахункова палата констатує відсутність ефективного контролю над застосуванням 7% ставки ПДВ на імпортні ліки і медвироби

В Україні немає ефективної системи контролю з боку держорганів за дотриманням норм законодавства суб'єктами господарської діяльності, які постачають і ввозять на митну територію України лікзасоби та медвироби із застосуванням пільгової 7% ставки ПДВ.

Згідно з повідомленням Рахункової палати України про результати аудиту ефективності та обґрунтованості застосування такої ставки під час постачання і ввезення на територію України ліків і медвиробів, відсутність належного системного контролю створює ризики завищення їх вартості під час митного оформлення, зловживання монопольним становищем і необґрунтованого завищення торговельних надбавок.

У повідомленні зазначено, що в період 2015-2016 років та дев’яти місяців 2017 року обсяг задекларованих податкових операцій із застосуванням пільгової ставки, за даними Державної фіскальної служби (ДФС), сягнув 490 млрд грн. Недонадходження до бюджету за рахунок застосування 7% ПДВ дорівнюють 12,6 млрд грн. При цьому ДФС не затвердила відповідний акт, що визначає алгоритм розрахунку сум податкових пільг за операціями з постачання ліків і медвиробів із 7% ставкою, як наслідок, інформація ДФС про недоодержані до держбюджету кошти суттєво занижена.

"За оцінкою Рахункової палати (на підставі даних податкових декларацій з ПДВ, поданих платниками податків протягом зазначеного періоду), обсяги недонадходжень ПДВ до державного бюджету за рахунок цієї податкової пільги, за розрахунками, становили 63 млрд грн, тобто вп'ятеро більше, ніж за даними ДФС", - йдеться в повідомленні.

Водночас на підставі лише даних податкових декларацій з ПДВ немає можливості здійснити точні розрахунки недонадходжень від податкових пільг.

Крім того, в РП зазначили, що більше ніж половина платників податків не звітувала органам ДФС про отримані суми податкових пільг. При цьому стосовно них майже не застосовувалися штрафні санкції за неподання або несвоєчасне подання звітів - у 2017 році санкції були застосовані лише до 18% порушників.

Не було також забезпечено контроль над наявністю у платників податків ліцензії на виробництво, імпорт, торгівлю препаратами - за звітний період 70% імпортерів не мали відповідних ліцензії.

Серед порушень, виявлених Рахунковою палатою, застосування під час митного оформлення товарів неправильної класифікації продукції за кодами Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), на що держоргани також реагували неналежним чином.

Крім того, аудитор зазначив, що за межами держконтролю також залишаються ліки, які закуповують за кошти держбюджету через міжнародні організації, незареєстровані препарати, ввезені на територію України для проведення доклінічних і клінічних досліджень, і продукція in bulk.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) неодноразово відзначала проблему встановлення ставки ПДВ на ті самі медичні вироби, які постачають в Україну, в розмірі 7% або 20% - тому самому медичному виробу під час різних поставок міг бути присвоєний код і 7%, і 20%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА