18:19 25.04.2018

В Україні врегулювали надання ЕМД іноземцям та особам без громадянства за програмою медгарантій

2 хв читати
В Україні врегулювали надання ЕМД іноземцям та особам без громадянства за програмою медгарантій

 Іноземці та особи без громадянства, які тимчасово проживають на території України, котрі отримали екстрену медичну допомогу (ЕМД) за рахунок бюджетних коштів, повинні будуть відшкодувати її вартість протягом 30 днів від моменту отримання відповідного рахунку.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні в середу.

Повна вартість медичних послуг, пов'язаних із наданням ЕМД, визначається на рівні не менше їх собівартості та розраховується їх надавачем.

У свою чергу медзаклад, який отримав від іноземця або особи без громадянства відшкодування вартості послуги, що її раніше оплатила Національна служба здоров'я України (НСЗУ), також має повернути ці кошти до держбюджету протягом 30 днів.

При цьому для врегулювання питання можливого невідшкодування пацієнтом вартості медпослуги уряд зобов'язав медзаклад повідомляти інформацію про надання ЕМД (іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово проживають на території України) Державній прикордонній службі не пізніше наступного дня після надання допомоги.

Відповідно до закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, як і українським громадянам, гарантовано повну оплату коштами держбюджету послуг і лікзасобів, необхідних для надання ЕМД, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), а також паліативної медичної допомоги, медреабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років і медичної допомоги, пов'язаної з вагітністю та пологами.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України на засіданні в середу затвердив іще один пакет документів, необхідних для реалізації медичної реформи. Зокрема, уряд схвалив тариф на оплату за надання первинної медичної допомоги, порядок підписання договорів про медобслуговування населення між НСЗУ та медзакладами, а також порядок функціонування електронної системи охорони здоров'я.

Верховна Рада 19 жовтня 2017 року підтримала в другому читанні та в цілому законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів, який дав старт медичній реформі, зокрема змінам у системі фінансування медичних послуг.

Новий механізм фінансування передбачає впровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом", згідно з яким пацієнт обирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця прописки. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, котрі підписали з ним декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА