19:51 27.04.2018

Кардіохірурги вперше за 10 років констатують зниження смертності від інфарктів на 20% у 11 областях України

2 хв читати
Кардіохірурги вперше за 10 років констатують зниження смертності від інфарктів на 20% у 11 областях України

Протягом 2017 року в 11 областях України на 20% знизилася летальність (смертність у стаціонарі) від інфаркту міокарда в порівнянні з 2015 роком.

Такі висновки зробили фахівці Асоціації інтервенційних кардіологів України на основі даних Реєстру перкутанних коронарних втручань (коронарне стентування, реєстр ПКВ).

"Це перше зниження цього показника за останнє десятиліття", - повідомляється в прес-релізі асоціації.

За даними асоціації, позитивних змін вдалося досягти в Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській (разом з Києвом), Львівській, Одеській, Полтавській, Черкаській, Харківській та Херсонській областях, тобто саме в тих регіонах, де розпочато впровадження нової системи надання допомоги на основі сучасних технологій у центрах, оснащених новим агіографічним обладнанням.

"Серед основних причин - стратегічний фокус держави на впровадження стентування і розвиток мережі кардіологічних (реперфузійних) центрів", - відзначають в асоціації.

При цьому кардіохірурги підкреслюють, що в 2017 році в самих реперфузійних центрах показник летальності був у 2,7 рази нижче середнього по Україні (4,6% проти 12,5% відповідно).

"У 2017 році лікарям в Україні вдалося врятувати на 420 життів більше, ніж у 2015 році. Нові технології, запроваджені у кардіологічних (реперфузійних) центрах, рятують життя пацієнтів, які раніше гинули через недостатнє технічне оснащення медичних установ і відсутність сучасної системи надання допомоги. Все це - перші результати в створенні нової системи лікування", - зазначає член правління Асоціації інтервенційних кардіологів України, доктор медичних наук Максим Соколов.

За його словами, кількість коронарних стентувань в Україні системно зростає. Якщо в 2015 році їх було всього 142 на 1 млн населення, то в 2017 році цифра збільшилася до 220 на 1 млн населення.

"Уперше з початку реєстрового спостереження за пацієнтами ми можемо говорити про поліпшення показників протягом останніх трьох років", - підкреслив М. Соколов.

Як повідомлялося, в 2017 році Міністерство охорони здоров'я визначило 13 медичних установ в 11 областях України, в яких мали встановити закуплене за кошти держбюджету ангіографічне обладнання.

За інформацією МОЗ, в Україні щорічно діагностується близько 40 тис. інфарктів, орієнтовна потреба для України в невідкладному стентуванні у пацієнтів з гострим інфарктом міокарда становить 16 тис., у той час як в 2016 році в країні було проведено тільки 6,800 тис. Наразі госпітальна летальність від інфаркту міокарда в клініках, де працюють реперфузійні центри, становить 3-6%.

За розрахунками МОЗ, створення мережі реперфузійних кардіоцентрів дозволить запобігати близько 3 тис. летальних випадків щорічно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА