12:36 06.08.2018

Новий принцип формування лота при закупівлі ліків надасть можливість заощадити і розширить коло учасників торгів - Панаіотіді

2 хв читати
Новий принцип формування лота при закупівлі ліків надасть можливість заощадити і розширить коло учасників торгів - Панаіотіді

Новий принцип формування предмета закупівлі при бюджетних закупівлях ліків "один препарат - один лот" надасть можливість заощадити і розширить коло учасників торгів, вважає державний уповноважений Антимонопольного комітету України (АМКУ) Світлана Панаіотіді.

"Накопичилася критична маса проблем, які отримали широкий резонанс. Наприкінці минулого року до АМКУ почало надходити багато скарг. Скарги за тендерами саме стосувалися об'єднання великої кількості препаратів в один лот, і того, що компанії, навіть запропонувавши нижчу ціну, не можуть вийти на торги, якщо у них, наприклад, в асортименті лише один онкопрепарат, а об'єднаний лот має містити 20 найменувань різних нозологій", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами С.Панаіотіді, впровадження принципу "один препарат - один лот" надасть можливість заощадити до 20% бюджетних коштів.

"Це дійсно великі гроші, на які можна купити більше ліків", - сказав вона.

С.Панаіодіті зазначила, що відповідний спільний наказ Міністерства охорони здоров'я і Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) може бути підписано найближчим часом.

"Наказ буде підписано в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун і міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим. Я робитиму максимально для того, щоб цей документ вийшов вже найближчим часом", - сказала вона.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я заявляло про намір найближчим часом затвердити методичні рекомендації щодо формування лотів при здійсненні державних закупівель лікарських засобів.

Раніше, в березні 2018 року, АМКУ надав Міністерству охорони здоров'я України, а також Міністерству економічного розвитку і торгівлі обов'язкові для розгляду рекомендації щодо удосконалення порядку визначення предмета закупівлі лікарських засобів.

За впровадження принципу "один препарат - один лот" виступила також Асоціація "Виробники ліків України". Зокрема, в асоціації акцентували увагу на тому, що об'єднання в один лот цілої низки найменувань препаратів обмежує потенційну кількість учасників - не всі виробники, які є потенційними учасниками процедури закупівлі, можуть запропонувати замовнику повний перелік товарів, наведений в умовах тендерної документації. Як правило, повний перелік препаратів, запитуваних замовником, може надати дистриб'ютор.


Повний текст інтерв'ю С. Панаіодіті читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА