12:39 31.08.2018

Супрун закликає відмовитися від шкільних лінійок 1 вересня як пережитку радянської традиції

2 хв читати
Супрун закликає відмовитися від шкільних лінійок 1 вересня як пережитку радянської традиції

В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявляє, що шкільні лінійки в День знань 1 вересня є пережитком радянської традиції, від якого давно пора відмовитися.

"Шкільні лінійки на 1 вересня - пережиток радянської традиції, від якого давно пора відійти в українських школах. У розвинених країнах немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем, вислуховування безкінечних напутніх промов. Адже це шкідливо насамперед із медичної точки зору", - написала У.Супрун на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За словами в.о. міністра, не залежно від того, проводиться лінійка на вулиці або в приміщенні, "стояння на одному місці, спека або задуха погано впливають на здоров'я".

У.Супрун зазначає, що за сонячної погоди дитина може дістати тепловий удар або опік шкіри, втратити свідомість, відчувати себе дезорієнтованою.

"За будь-якої погоди - сонячної або похмурої – є небезпечними ультрафіолетові промені, та їхня найбільша активність найчастіше припадає на час проведення шкільних лінійок. Усього 15 хвилин під їхнім прямим впливом збільшує ризик виникнення раку шкіри та деяких порушень зору. Тінь від дерев, парасольок, тентів тощо не забезпечує повного захисту від сонця", - стверджує У.Супрун.

За її словами, лінійки також не приносять користь психічному здоров'ю дитини, оскільки скупчення незнайомців викликає у дітей стрес, особливо у наймолодших школярів.

"Тому МОЗ України однозначно не рекомендує проводити лінійки. Чи не краще замінити їх цікавими, інтерактивними уроками?" – наголошує У.Супрун.

Водночас якщо лінійки уникнути неможливо, міністр пропонує кілька порад, як мінімізувати ризики.

Насамперед, за її словами, потрібно подбати про захист від палючого сонця і теплової травми. Також треба подбати, щоб у школярів був доступ до питної води, а поруч був медпрацівник, який може надати першу допомогу в разі потреби.

Також перед лінійкою необхідно дати дітям можливість порухатися та наговоритися, а під час самого процесу дати змогу школярам активно рухатися, наприклад, робити зарядку.

Крім того, варто пояснити дітям, навіщо потрібні такі заходи і яка роль їхнього класу в ньому.

"Є стільки цікавих речей, щоб весело та з користю провести час. Не треба його витрачати на радянські "торжества", - впевнена У.Супрун.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА