13:45 03.12.2018

ДЕЦ не підтвердив неефективність і побічні реакції застосовуваних для ЗПТ вітчизняних препаратів

3 хв читати
ДЕЦ не підтвердив неефективність і побічні реакції застосовуваних для ЗПТ вітчизняних препаратів

Державний експертний центр (ДЕЦ) Міністерства охорони здоров'я України не підтвердив неефективність і наявність побічних реакцій застосування препаратів замісної терапії (ЗПТ) "Метадон-ДТ" і бупренорфіну гідрохлориду виробництва ТОВ "Харківське фармацевтичне підприємство "Здоров'я народу".

Як повідомляється на сайті Центру громадського здоров'я (ЦГЗ), протягом 2018 року від пацієнтів, котрі приймають замісну терапію, "неодноразово надходили скарги на незадовільну якість препаратів замісної терапії виробництва ТОВ "Здоров'я народу".

Водночас протягом 2016-2017 рр. і на початку 2018 року ДЕЦ отримав шість повідомлень про можливі побічні реакції на "Метадон-ДТ", а також у 2018 році одне повідомлення на бупренорфін гідрохлорид про можливу побічну реакцію, тоді як у 2016 і 2017 рр. скарги не надходили.

Крім того, в серпні 2018 року співробітники ЦГЗ і Всеукраїнське об'єднання людей з наркозалежністю "Волна" передали в ДЕЦ 171 карту-повідомлення, заповнену пацієнтами, які отримують лікування на базі 11 закладів охорони здоров'я семи регіонів (Житомирська, Запорізька, Луганська, Одеська, Полтавська, Харківська області та Київ), щодо неефективності "Метадону-ДТ" і бупренорфіну гідрохлориду або про побічні реакції внаслідок їх застосування. З метою підтвердження скарг ДЕЦ направив запити щодо кожного пацієнта до всіх закладів охорони здоров'я, на базі яких пацієнти отримували лікування.

"За результатами оцінки відповідей лікарів щодо кожного пацієнта ДЕЦ не підтвердив жодної скарги щодо побічних ефектів або неефективності препаратів замісної терапії", - констатує ЦГЗ.

ЦГЗ зазначає, що за результатами відповідей пацієнтів були виявлені, зокрема, факти необґрунтованого подання скарг особами, які більше не є учасниками програми ЗПТ, відмови пацієнтів від змін дози препарату, необхідних для стабілізації стану, подання пацієнтами скарг без інформування про ці скарги лікаря. Крім того, частина пацієнтів відмовилася від своїх скарг, деякі пацієнти повідомили, що заповнювали карту-повідомлення, оскільки їх просили це зробити.

"Лікарі повідомили, що існує упередження щодо препаратів вітчизняного виробництва з боку кейс-менеджерів кабінету ЗПТ, це впливає на сприйняття інших пацієнтів. Найчастіше заповнення скарг мало "масовий" характер із бажанням отримати, на думку пацієнтів, кращий препарат іноземного виробництва", - зазначає ЦГЗ.

Водночас ЦОЗ повідомляє, що в деяких випадках було зафіксовано незначні скарги пацієнтів (погіршення сну, слабкість уранці, зниження працездатності) після переходу на терапію "Метадоном-ДТ" і бупренорфіном гідрохлориду, проте симптоми були короткочасними й через три-п'ять днів зникли.

Метадонова замісна терапія - паліативна терапія наркоманії, викликаної вживанням опіоїдів шляхом регулярного призначення метадону замість уживаного наркоманом наркотику. ЗПТ метадоном офіційно підтримують ВООЗ, Управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН), Об'єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС). Ці організації розглядають її як один із найефективніших методів лікування опіоїдної залежності, а також як метод зниження ризику зараження ВІЛ-інфекції. Метою ЗПТ метадоном є соціалізація наркоманів, відміна в них внутрішньовенного введення наркотиків. Терапія проводиться під наглядом лікаря і передбачає призначення інших необхідних фахівців. У цій терапії, як правило, метадон використовується у вигляді рідкої субстанції, змішаної з сиропом або водою, і приймається перорально, тобто без використання ін'єкційного обладнання, що, у свою чергу, знижує небезпеку передання небезпечних інфекційних захворювань, зокрема гепатиту та ВІЛ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА