13:53 02.01.2019

МОЗ затвердило номенклатури держзакупівель на 2019 рік

3 хв читати
МОЗ затвердило номенклатури держзакупівель на 2019 рік

Міністерство охорони здоров'я затвердило номенклатури закупівель лікарських засобів і виробів медпризначення, які здійснюватимуть за кошти держбюджету 2019 року.

Як повідомляє прес-служба відомства, номенклатури закупівель за всіма 41 програмами було затверджено наприкінці грудня 2018 року з урахуванням антикорупційних складових. Зокрема, нові номенклатури враховують наявність дозувань, які наявні лише в одного виробника і, відповідно, обмежують конкуренцію в процесі закупівель.

Крім того, запроваджено процес перегляду номенклатури відповідно до міжнародних та українських клінічних протоколів та посібників, економічної доцільності та наявності дискримінаційних дозувань.

"Такі зміни позитивно вплинуть на доступ пацієнтів до ліків. Наприклад, очікується поліпшення доступу до якісних ліків для дітей з інгібіторною формою гемофілії А завдяки зміні схеми лікування тощо", - повідомляє МОЗ.

Водночас у відомстві відзначають, що в результаті аудиту номенклатури за напрямом "доросла онкологія" було оновлено якісний склад ліків і розширено дозування, що обмежували конкуренцію. Експертна група орієнтувалася на міжнародний досвід лікування онкохворих, наприклад, агентства NICE (Велика Британія).

МОЗ очікує, що завдяки змінам МОЗ у номенклатурі закупівель щодо дорослої онкології економія становитиме майже 40 млн грн, що дасть змогу закупити більше препаратів.

У МОЗ наголошують, що завдяки значному прискоренню закупівель у 2018 році, на цей напрям вдалося направити додатково 910 млн грн, що дозволить підвищити забезпеченість ліками вдвічі.

Експерти також розширили вікові групи пацієнтів із вродженими імунодефіцитами і на ювенільний ревматоїдний артрит (ЮРА). У результаті МОЗ України вперше централізовано за кошти державного бюджету закупить необхідне лікування для пацієнтів старше 18 років.

Крім того, в 2019 році Україна, завдяки оптимізації напряму закупівлі ендопротезів, закуповуватиме життєво необхідні протези для дітей із вродженим недосконалим остеогенезисом ("кришталеві діти").

Водночас у Міністерстві охорони здоров'я наголошують, що ліки, які експерти пропонують додатково включити до номенклатури закупівель ліків, що зможуть бути закуплені за виникнення зекономлених коштів за відповідними програмами.

Відомство нагадує, що планує повністю забезпечити потребу за такими напрямами, як туберкульоз, антиретровірусна терапія, трансплантація, скринінг новонароджених, деякі орфанні захворювання та інші, а також зможе забезпечити 100% потребу в кардіологічних стентах для пацієнтів з інфарктом міокарда, які потребують негайного стентування, і створити запас ліків для онкохворих дітей.

Як повідомлялося, закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за рахунок державного бюджету через міжнародні організації буде продовжено на 2019 рік.

Також МОЗ зареєструвало держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МОЗ), яке отримало статус централізованої закупівельної організації.

Наразі міжнародні організації - Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН, UNDP) і британське закупівельне агентство Crown Agents, які в 2015 році Україна залучила для закупівлі медичних товарів і препаратів, - займаються забезпеченням 40 державних програм (майже 500 медикаментів, 700 виробів медпризначення).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА