17:54 23.01.2019

Програма "Безоплатна діагностика" сприятиме зниженню домінуючих у структурі смертності захворювань - глава НСЗУ

3 хв читати
Програма "Безоплатна діагностика" сприятиме зниженню домінуючих у структурі смертності захворювань - глава НСЗУ

Програма "Безоплатна діагностика", що є другим етапом медичної реформи, сприятиме зниженню захворювань, які домінують у структурі смертності в Україні.

Як пояснив агентству "Інтерфакс-Україна" глава Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Олег Петренко, перелік включених до програми медичних послуг, що покриватимуть за рахунок державного бюджету, визначено, зокрема, виходячи з діагностичної значущості лабораторного або інструментального дослідження для практики сімейного лікаря, педіатра і терапевта, а також для ранньої діагностики і профілактики найбільш поширених онкологічних і серцево-судинних захворювань.

"Саме серцево-судинні захворювання і онкологія домінують у структурі смертності в Україні. Реалізацією програми "Безоплатна діагностика" ми хотіли б вплинути на сумні цифри статистики", - сказав він.

О. Петренко пояснив, що до переліку аналізів і діагностичних процедур, які увійдуть до програму, внесено медичні послуги, спрямовані на ранню діагностику та профілактику онкологічних захворювань (мамографія, УЗД молочних залоз, біопсії, ендоскопічні дослідження), а також на своєчасне виявлення і моніторинг серцево-судинних захворювань (ехокардіографія, моніторинг ЕКГ, тести для визначення патологій серцево-судинної системи).

Він уточнив, що в рамках програми пацієнт зможе гарантовано отримати 54 медичні послуги, зокрема 12 нових лабораторних аналізів додатково до базових, які в рамках декларації оплачує НСЗУ сімейного лікаря/терапевта/педіатра.

Крім цього, до програми увійдуть мамографія, п'ять видів рентгена і шість видів УЗД, а також чотири види біопсії.

Програма також покриватиме видалення деяких новоутворень, ендоскопічні дослідження та операції одного дня.

"Усі послуги, які увійдуть до програми "Безоплатна діагностика", для пацієнта будуть безкоштовними. За них заплатить НСЗУ тому медзакладу, який укладе договір з НСЗУ", - сказав О. Петренко.

Глава НСЗУ уточнив, що участь у програмі "Безоплатна діагностика" на певних умовах можуть узяти як комунальні медичні установи, так і приватні.

Він наголосив, що безоплатними для пацієнта ці процедури будуть лише в разі, якщо напрям на ці обстеження і аналізи випише сімейний лікар/педіатр/терапевт, з яким підписано декларацію.

Як повідомлялося, держбюджет на 2019 рік передбачає виділення 2 млрд грн на програму "Безоплатна діагностика".

МОЗ оприлюднило проект тарифів на амбулаторно-поліклінічну вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу, що увійде до програми.

Згідно з проектом постанови уряду, розміщеному на сайті Міністерства охорони здоров'я, вартість пілотних послуг з лабораторних досліджень, що оплачуватимуть за рахунок держбюджету, становить 29-120 грн, вартість інструментальних досліджень становить 82-134 грн за рентгенографічні дослідження, 84-106 грн за деякі види сонографічних досліджень (УЗД), 195-1975 грн за ендоскопії та інтервенції, зокрема пункції і біопсії. Проект також пропонує встановити тариф на проведення низки додаткових досліджень, зокрема 86 грн за УЗД молочної залози, 106 грн - за сонографію нижніх кінцівок із доплерографією, 109 грн - за мамографію, 259 грн - за холтерівське моніторування ЕКГ.

Низка експертів заявили, що запропоновані тарифи нижче їхньої собівартості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА