14:23 06.06.2019

Індійська клініка пояснює затримки з трансплантацією органів українцям зростанням попиту з боку громадян Індії

3 хв читати
Індійська клініка пояснює затримки з трансплантацією органів українцям зростанням попиту з боку громадян Індії

 Індійська клініка "Фортіс Малар", один з лідерів із трансплантацій в Азії, пояснює затримку з трансплантацією органів українцям зростанням попиту на такі операції з боку громадян Індії.

Про це йдеться в офіційній відповіді клініки на запит громадської організації "Асоціація пацієнтів з легеневою гіпертензією України" щодо затягування термінів проведення трансплантації українським пацієнтам.

Відповідь клініки оприлюднила у Facebook глава "Асоціації пацієнтів з легеневою гіпертензією України" Оксана Александрова.

Клініка "Фортіс" заперечує, що в законодавстві Індії з'явилися нормативні акти, які обмежують можливість здійснення в Індії трансплантації органів іноземним громадянам, зокрема пацієнтам з України.

"На сьогодні немає жодних змін у федеральному законодавстві та в законодавстві штату, жодних розпоряджень щодо проведення трансплантації іноземним громадянам. І також немає змін у політиці нашої лікарні в цьому питанні", - йдеться у відповіді клініки.

Водночас у ній відзначають зростання попиту на проведення трансплантацій громадянам Індії. При цьому, згідно з чинним в Індії законодавством, аналогічним законодавством інших країн, іноземні пацієнти отримують орган для трансплантації в тому випадку, якщо ним з якихось причин не можуть скористатися громадяни Індії.

"Індійські закони дозволяють використання посмертних донорських органів для іноземців за умови, що не знайдеться відповідний індійський реципієнт, і зі зростанням індійських реципієнтів у листі очікування час очікування для міжнародних пацієнтів збільшився", - йдеться у відповіді клініки.

Водночас у клініці зазначають, що українські пацієнти прибувають до Індії для трансплантації в досить пізній стадії розвитку захворювання: "Пацієнти з України прибувають дуже пізно, не маючи можливості чекати на донорський орган".

Водночас у клініці наголосили, що на час очікування донорського органа іноземних пацієнтів забезпечують житлом.

У свою чергу Александрова зазначила, що на сьогодні Індія - єдина країна, яка погодилася приймати українських пацієнтів на програму трансплантації органів. "Єдина альтернатива: Білорусь - нирки й дорослі серця. Все. Більше нас ніхто не прийме. Іспанія, Ізраїль, Італія роблять трансплантацію лише для своїх жителів", - написала вона.

Як пояснила Александрова, інші європейські країни, об'єднані в Євротрансплант, здійснюють трансплантації для громадян країн, що входять до Євротранспланту. На їхній території розподіл донорських органів здійснює єдиний центр. І навіть якщо в якій-небудь країні не проводять операції з трансплантації (наприклад Угорщина, Словаччина), донорські органи з цієї країни надходять до загальної бази Євротраспланту, а операції для громадян цих країн роблять, як правило, в найближчих, де такі операції проводяться.

"Україна навіть якщо дуже захоче, нині не зможе стати членом цієї системи, оскільки учасник співдружності має вийти на рівень донорства щонайменше 5 осіб на 1 млн. І це лише одна з низки умов. А тепер запитайте у ваших родичів і знайомих, скільки з них підписали згоду на донорство органів?" - наголосила Александрова.

Госпіталь "Фортіс Малар" - один із лідерів з трансплантації серця і легенів в Азії. На сьогодні виконав понад 300 трансплантацій серця, легенів і комплексу серце-легені.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що українським пацієнтам, чиє лікування за кордоном уже оплачено з держбюджету, в Індії не проводяться операції з трансплантації органів через зміни в законодавстві Індії.

Як повідомлялося, у квітні 2019 року розробники презентували МОЗ України базовий продукт Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ). У МОЗ планують повністю запустити систему з 1 січня 2020 року.

ЄДІСТ - єдиний інформаційний простір для налагодження нової системи трансплантації. До розробки програмного забезпечення інформаційної системи були залучені міжнародні експерти, зокрема розробники зі США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА