14:16 20.06.2019

Комітет Ради з питань бюджету виступив за невходження лікарень НАМНУ та "Феофонії" в медреформу

2 хв читати
Комітет Ради з питань бюджету виступив за невходження лікарень НАМНУ та "Феофонії" в медреформу

 Комітет Верховної Ради з питань бюджету більшістю голосів підтримав законопроект, яким виключаються з процесу трансформації системи охорони здоров'я медичні установи, що підпорядковуються Державному управлінню справами (ДУС) і Національній академії медичних наук України (НАМНУ).

Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, таке рішення комітет ухвалив у середу.

Згідно з повідомленням, позиція міністерства лишається незмінною.

"У результаті змін у системі охорони здоров’я в Україні має бути створено єдиний медичний простір. Відомчі медичні заклади, зокрема й клінічна лікарня "Феофанія" та заклади НАМНУ мають перейти на принцип "гроші йдуть за пацієнтом". Кожен українець має право вільно вибирати установу, в якій він лікуватиметься, а в країні має бути сформована здорова конкуренція за пацієнта", - зазначили в МОЗ.

Раніше цей законопроект підтримав урядовий комітет з економічних питань.

Як повідомлялося, в квітні депутати різних фракцій зареєстрували законопроект, який передбачає невключення до реформування системи охорони здоров'я медзакладів системи Національної академії меднаук (НАМНУ) і Державного управління справами (ДУС) і зберегти за цими медичними закладами пряме фінансування з держбюджету.

Відповідний законопроект про внесення зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансового забезпечення окремих програм і закладів охорони здоров'я (№10231) зареєстрували депутати Костянтин Іщейкін (БПП), Ігор Молоток ("Воля народу"), Олександр Горбунов, Володимир Шкварилюк (обидва - "Народний фронт") та Іван Крулько ("Батьківщина").

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його метою є впорядкування відносин у сфері фінансового забезпечення за рахунок коштів держбюджету окремих програм, діяльності закладів охорони здоров'я в процесі поетапної реалізації деяких положень закону про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення.

Раніше, 16 квітня поточного року, Міністерство охорони здоров'я повідомило про початок консультацій відомчих клінік щодо укладення договорів з НСЗУ в рамках медреформи.

У пріоритетному переліку МОЗ із підготовки до роботи за медреформою, зокрема, установи, що перебувають у підпорядкуванні МОЗ, - лікарня "Охматдит", Національний інститут раку, Інститут дитячої кардіохірургії, Інститут серця, установи Національної академії медичних наук, установи "Укрзалізниці", медзаклади силових відомств і ветеранів.

Крім того, МОЗ створило робочу групу для підготовки установ системи Державного управління справами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА