15:55 29.07.2019

У системі eHealth багато дублювання через некоректний вибір засобів ідентифікації пацієнтів

3 хв читати
У системі eHealth багато дублювання через некоректний вибір засобів ідентифікації пацієнтів

У системі електронної охорони здоров'я (eHealth) наразі багато дублювання через некоректний вибір засобів ідентифікації пацієнтів, вважає голова громадської організації "Платформа здоров'я" Тимофій Бадиков.

"Неправильний вибір засобів ідентифікації пацієнта та логіки процесів призвів до величезного зростання кількості дублів. Звідси таке швидке збільшення кількості підписання декларацій", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи перспективи розвитку eHealth.

За його словами, згідно з непрямими оцінками, кількість випадків дублювання - близько третини.

"Відповідно, переплати Національної служби здоров'я України (НСЗУ) можуть сягати третини бюджету на первинку. Це великі цифри, і їх не показуватимуть відкрито. Хоча є механізм мінімізувати навіть на цьому етапі кількість дублів", - сказав він.

На думку Бадикова, крім того, проблемою eHealth наразі також є те, що ця система в нинішньому вигляді фактично є білінговою, тобто системою підготовки договорів для платежів, а не повноцінною системою електронної охорони здоров'я.

Крім того, Бадиков зазначив, що на етапі розробки немає технічного завдання, а фінансування розробки системи за рахунок донорських організацій призвело до того, що "безкоштовна" система тепер, імовірно, "неправильно рахує бюджетні гроші на медицину".

Голова громадської організації також вважає, що наразі eHealth фактично представлений чотирма реєстрами: пацієнтів (декларації), лікарів, організацій (медзакладів) і сполучним реєстром, а також "урізаним електронним рецептом, який діє тільки за програмою "Доступні ліки".

"По суті, це не eHealth, а інструмент підтримки фінансової реформи. Тому його цілком можна віддати в НСЗУ як білінг-систему. Логічно, що так і станеться", - прогнозує Бадиков.

Крім того, він наголосив, що "eHealth - це не програма, це філософія".

"Дуже складно створити правильний базис-основу, але після цього електронні сервіси можуть виходити досить швидко - кілька повноцінних сервісів на рік. Логічно розглядати програму з eHealth на 10 років. Кілька років потрібно для створення основних сегментів, підготовки законодавства, пошуку й підготовки фахівців. Паралельно можна запускати найпростіші сервіси - повноцінний е-рецепт, паспорт вакцинації, діагностику", - сказав він.

Активіст також висловив сумнів, що eHealth зможе працювати з вторинною і третинною медичною допомогою.

"Наразі не зможе в тому вигляді, як це має бути. Можливо, буде спроба запуску усіченого "калькулятора" для НСЗУ, але це не те, що має на увазі весь світ під терміном eHealth, це підміна понять", - вважає він.

При цьому, на думку Бадикова, участь у проекті eHealth його нового координатора, радника міністра інфраструктури Яніки Мерило дасть змогу вирішити низку наявних проблем.

"Сильна сторона Яніки - це хороше розуміння теми (фахівців мало) й уміння її презентувати, донести до всіх таку складну тему. Для успішної реалізації необхідні три компоненти: захищене постійне фінансування, правильна кадрова політика, напрацювання і ухвалення нормативної бази. Без цих трьох компонентів нічого не відбудеться. Логічно, що вона (Мерило - ІФ) так і планує, але, звісно, краще запитувати про плани в неї", - сказав він.

Як повідомлялося, НСЗУ повідомила, що регулярно деактивує два записи в системі eHealth і не допускає виплат за ними.

Від початку реформування системи фінансування охорони здоров'я станом на 25 липня НСЗУ виявила й деактивувала 480,072 тис. дублювань декларацій із лікарями первинної ланки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА