15:50 10.09.2019

Пілот у Полтавській області з реформи стаціонарної медичної допомоги працює успішно

2 хв читати
Пілот у Полтавській області з реформи стаціонарної медичної допомоги працює успішно

Пілотний проект із реалізації держгарантій медичного обслуговування для стаціонарної медичної допомоги, який проводиться в Полтавській області, успішно реалізовано, вважає директор департаменту охорони здоров'я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак.

"Я можу сказати, що пілот вдався. Головним нашим завданням було ефективно використовувати кошти й надавати якісні послуги. Дуже важливий був комплексний підхід: усі впроваджувані зміни мають бути послідовними та поетапними, ґрунтуватися на доказових системах, бути обґрунтованими й ефективними. Все це на сьогодні відбулося", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Лисак зазначив, що завдяки впроваджуваним змінам на вторинному ринку з'явилася конкуренція.

"Якщо говорити про зміни, то на первинному ринку вони відбулися - близько 80% населення уклали декларації", - сказав експерт, додавши, що є дуже багато секторів (паліативна допомога, реабілітація, екстрена медична допомога), які теж потребують розвитку.

"На госпітальному секторі ми лише розпочали цю роботу. Там наразі відбувається конкуренція - є ФОПи, є приватний сектор, є комунальний, центри первинної медико-санітарної допомоги. В нас відбулися зміни в перинатальній допомозі, ми впровадили всі інформаційні технології, телемедичні технології та ін.", - зазначив експерт.

Крім того, він наголосив на важливості "ефективного та прозорого використання коштів".

За словами Лисака, зміни стартували ще в 2018 році. 56 медзакладів уклали договори з Національною службою здоров'я України, з них 46 - колишні районні лікарні, пологові будинки, перинатальні центри, ще десять - обласні багатопрофільні медзаклади.

"Усі медзаклади отримують стільки, скільки заробили. Ми працюємо в рамках медичної субвенції, але ми ефективно, прозоро та раціонально використовуємо кожну копійку. В цьому плані система змінюється. Якщо подивитися на результати, то госпіталізація в області скоротилася на 4,1%, складність випадків збільшилася. Це означає, що приходить розуміння про економічну неефективність непотрібних госпіталізацій", - сказав він.

Лисак також виділив кілька обов'язкових компонентів для підготовки госпітального сектора до реформування: "команда, готова до впровадження змін, аналіз витрат і ефективність їх використання з клінічним компонентом, наявність інформаційної системи обробки даних, матеріально-технічна база й партнери (міжнародні, приватні інституції, експерти, громадські організації та ін.)".

У свою чергу заступник директора ДУ "Центр медичної статистики Міністерства охорони здоров'я України" Сергій Дяченко вважає найважливішим розуміння (головними лікарями та місцевою владою - ІФ) того, як працює нова модель".

"Головною метою цього пілотного проекту було відпрацювати технічну модель взаємовідносин між установами, департаментом і платником, у цьому випадку - НСЗУ для того, щоб усю цю модель можна було поширювати на інші території України. Найважливіше, щоб головні лікарі та власники лікарень розуміли, для чого ця модель і як вона працює", - сказав Дяченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація з туберкульозом залишається складною по всій країні, найбільший рівень захворюваності в п'яти областях

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА