12:59 11.09.2019

Нова редакція закону про державні закупівлі може позбавити українців життєво важливих ліків, що закуповуються через МО, - Супрун

2 хв читати
Нова редакція закону про державні закупівлі може позбавити українців життєво важливих ліків, що закуповуються через МО, - Супрун

Ухвалений ВР законопроект №1076 "Про зміни до закону "Про державні закупівлі" не передбачає можливості закупівель лікарських засобів через міжнародні організації (МО), що може позбавити українців життєво необхідних ліків і вакцин, вважає колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Сьогодні народні депутати зробили крок до того, щоб позбавити українців життєво важливих ліків і вакцин. Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект “Про зміни до Закону України “Про публічні закупівлі“, забувши згадати міжнародні закупівлі. Завдяки цьому формату закупівель Україна вперше на 100% забезпечена вакцинами, передбаченими Календарем щеплень, а українці мають доступ до багатьох необхідних препаратів. Дія чинного законодавства дозволяє міжнародним організаціям здійснювати закупівлі до березня 2020 року, але схоже, що це задалека перспектива для планування нового парламенту", - написала вона у Facebook.

Крім того, Супрун зазначила, що підписанню закону повинна передувати робота в комітетах і з експертним середовищем. "Так влаштовані демократія та парламентаризм, що підписанню закону президентом передує робота у комітетах, дебати, комунікація законопроекту з експертним середовищем та всіма сторонами процесу, внесення правок та оптимізація документу, комунікація з медіа та клієнтами тих чи інших змін. Лише завдяки копіткій роботі можна отримати дійсно якісний закон. Дотримуватися регламенту — не опція, а обов’язок народних депутатів", - написала вона.

У свою чергу екс-заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк також наголосив на необхідності продовження міжнародних закупівель.

"Після ухвалення змін до закону про публічні закупівлі сьогодні виявилося, що у ньому забули або "забули" передбачити можливість закупівель ліків та вакцин через МО. Це означає, що багато дуже хворих людей можуть залишитися без дуже необхідних їм дорогих ліків уже з нового року. Україні не потрібно взагалі відмовлятися від послуг міжнародних організацій в окремих специфічних напрямах. Наприклад, вакцини Україна ніколи не зможе закуповувати у таких великих обсягах та за такими низькими цінами, як це робить Дитячий фонд ЮНІСЕФ", - написав він у Facebook.

Як повідомлялося, Верховна Рада 10 вересня ухвалила за основу законопроект №1076, в якому запропоновано нову редакцію закону про державні закупівлі.

Законопроект підтримали 310 народних депутатів на засіданні у вівторок за необхідних 226 голосів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА