20:13 19.09.2019

Обшуки в НІР у серпні розпочалися за п'ять днів до очікуваного розпорядження уряду про автономізацію інституту

4 хв читати
Обшуки в НІР у серпні розпочалися за п'ять днів до очікуваного розпорядження уряду про автономізацію інституту

Обшуки в Національному інституті раку (НІР) у серпні 2019 року розпочалися за п'ять днів до очікуваного виходу розпорядження уряду про автономізацію інституту, процес реформування клініки було зупинено, розповів головний лікар НІР Андрій Безносенко.

"У травні 2019 року в Міністерстві охорони здоров'я відбулася зустріч, на якій обговорювалася реорганізація інституту. На зустрічі в присутності директора НІР Олени Колеснік, заступника директора інституту Олександра Яцини та голови директорату МОЗ Оксани Сухорукової заступник міністра Павло Ковтонюк запропонував мені очолити комісію з реорганізації інституту та поставив завдання провести процедуру до грудня 2019 року", - розповів він агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Безносенка, проект реорганізації НІР мав розпочатися з ухвалення розпорядження Кабміну, яке було підготовлено, представлено на розгляд уряду і мало бути розглянуте на засіданні уряду 21 серпня.

"16 серпня, під час мого перебування у відпустці, за п'ять днів до очікуваного розпорядження Кабміну про початок реорганізації інституту, в приміщеннях НІР було проведено обшуки на підставі постанови слідчого судді. 21 серпня Кабмін попереднього складу не став ухвалювати рішення про реорганізацію НІР на своєму останньому засіданні", - сказав він.

За словами Безносенка, "після відстрочення реорганізації за наказом директора було створено комісію для службового розслідування на підставах, не визначених законодавством. Офіційною підставою перевірки зазначено необхідність "підтвердження інформації з постанови про обшук".

При цьому Безносенко запевнив, що "комісія під головуванням заступника директора із загальних питань (економічних і фінансових) Дмитра Нікітіна ніяких питань, доказів чи інших фактів не надала".

Головлікар вважає, що "рішення про обшук потрібне було не для обшуку, а для очевидно замовних публікацій у ЗМІ, які, у свою чергу, стали ланкою в низці подій з недопущення ухвалення урядом рішення про реорганізацію медзакладу".

Безносенко наголосив, що ніколи не входив до тендерного комітету із закупівель інституту і не мав права підпису від імені інституту.

"Ця бюрократична тяганина вибила мене з лікувального процесу. Через місяць і в день проведення публічних обговорень ситуації в комітеті з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради прокуратура Києва повідомила, що підготовлено підозри двом лікарям. Я не маю права розголошувати їхні прізвища. Але це явно не я і не мій заступник. Із понад 1300 осіб лікарського персоналу нашої клініки можливі випадки побутової корупції з урахуванням дуже багатьох негативних обставин, які також не залежать від лікарів", - сказав він.

Безносенко вважає, що підставою для його відсторонення стала його заява про наявний конфлікт інтересів команди директора НІР Колеснік, зокрема, щодо допорогових закупівель.

"Думаю, саме ці звернення, зокрема в НАЗК, стали остаточною підставою мого усунення, я упевнений, що, маючи доступ до інформації, міг би знайти ще докази вчинення корупційних правопорушень і сумнівного та неефективного витрачання коштів бюджету НІР", - сказав він.

Безносенко повідомив, що 10 вересня наказом директора інституту він і його заступник були відсторонені від виконання обов'язків на підставі рішення комісії про "значний суспільний резонанс" без жодних доказів.

"Вважаю, що важливим для суспільної уваги має залишатися питання автономізації інституту, адже це одна з умов протидії побутовій корупції на рівні "пацієнт-лікар", а також питання протидії глобальній корупції на закупівлях, де мова не про тисячі, а про мільйони гривень", - сказав він.

Безносенко зазначив, що нині "ситуація в інституті критична: лікарі не забезпечені навіть витратними матеріалами на зразок стерильних рукавичок і дезінфікуючих матеріалів, пацієнти та їхні родичі вимушені самостійно купувати цінні лікарські засоби, половина одного з корпусів інституту є будівельним майданчиком, відгородженим від пацієнтів, яких везуть після операцій, одним шаром гіпсокартону".

Як повідомлялося, Голосіївський райсуд Києва в четвер увечері розпочав розгляд клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу у провадженні щодо зловживань у НІР одному з підозрюваних лікарів.

Міністерство охорони здоров'я України заявило, що ухвалить кадрові рішення стосовно керівництва Національного інституту раку за результатами аудиту, який проведе в клініці.

Раніше, 16 серпня, під час проведення слідчо-оперативних заходів у Національному інституті раку правоохоронці задокументували факти вимагання та отримання лікарями неправомірної вигоди у громадян, які лікуються від онкологічних захворювань, а також від суб'єктів господарювання за перемогу в процедурах конкурсних торгів із закупівлі ліків та медикаментів для потреб Інституту раку.

Під час проведення санкціонованих обшуків у службових приміщеннях Інституту раку і за місцем проживання фігурантів було вилучено документацію, що підтверджує причетність лікарів до протиправної діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА