14:58 27.11.2019

Кабмін ухвалив програму медгарантій і чотири держстратегії у сфері охорони здоров'я

4 хв читати
Кабмін ухвалив програму медгарантій і чотири держстратегії у сфері охорони здоров'я

Кабінет Міністрів України схвалив програму медичних гарантій і чотири державні стратегії в сфері охорони здоров'я.

"Сьогодні, 27 листопада, уряд ухвалив програму медичних гарантій, яка запрацює з 1 квітня 2020 року, давши старт другій хвилі трансформації системи охорони здоров'я. Програма медичних гарантій для населення діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров'я України", - йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

Зазначається, що у такий спосіб нові правила фінансування почнуть працювати для спеціалізованої медичної допомоги, так званої вторинної ланки. Для цього медичні заклади вторинного рівня мають укласти договори з Національною службою здоров'я.

"З 1 квітня 2020 року держава фінансуватиме всі витрати за надання: екстреної медичної допомоги; вторинної (спеціалізованої) - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; третинної (високоспеціалізованої) - медична допомога, яка надається у випадку тривалих, складних захворювань (онкологія, СНІД, ускладнення у післяопераційний період); паліативної медичної допомоги - обслуговування невиліковних хвороб (знеболення, догляд за пацієнтом, підтримка життєдіяльності, допомога родинам пацієнтів); медичної реабілітації. Також безкоштовним буде лікування дітей до 16 років та медична допомога у зв'язку з пологами. Медреформі бути!" - написав прем'єр-міністр Олексій Гончарук у Facebook.

Згідно з рішенням уряду, з 1 січня 2020 року триває фінансування з держбюджету медичних послуг для надання первинної медичної допомоги, а також триває програма "Доступні ліки", яка розширюватиметься.

Як повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я, уряд вводить нову базову ставку та коефіцієнти для первинки.

"У 2020 році розрахункова капітаційна ставка становитиме 600 грн, але за рахунок зміни коригувальних коефіцієнтів оплата за кожну вікову групу не змінюється. За дорослого віком від 18 до 39 років НСЗУ буде так само, як і у 2019 році оплачувати 370 грн, а за дитину до п’яти років - 1480 грн. Це дасть можливість краще планувати витрати на поточний і наступні роки", - пояснюється в повідомленні.

У міністерстві також додали, що пілотний проект у Полтавській області продовжиться в першому кварталі 2020 року.

"Договори про медичне обслуговування населення медичні заклади укладають з Національною службою здоров'я України. Для цього вони мають перетворитися на комунальні некомерційні підприємства, поставити комп'ютери та інформаційну медичну систему для підключення до національної системи електронного здоров'я eHealth", - наголошують в уряді.

Кабмін також направив 326 млн грн на дофінансування медичної субвенції, насамперед на виплату заборгованості заробітної плати лікарям, а 233 млн грн виділять додатково на програму "Лікування за кордоном", яка дасть змогу відправити на трансплантацію за кордон 94 людини до кінця 2019 року.

Крім того, уряд ухвалив чотири державні стратегії в галузі громадського здоров'я, спрямовані на профілактику: Державну стратегію у сфері протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів до 2030 року, Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб до 2022 року, Стратегію забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту до 2025 року та Державну стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги.

Одним з акцентів Держстратегії у сфері протидії ВІЛ/СНІДу є вдосконалення системи ефективного виявлення ВІЛ-інфекції. Це досягатиметься шляхом розширення мережі закладів, які можуть надати послуги тестування інфекції, просування самостійного тестування та періодичного тестування серед груп ризику. Крім того, буде повністю задоволено потребу в антиретровірусній терапії (АРТ). У питанні скорочення випадків інфікування та захворюваності гепатитами "В" і "С" у стратегії передбачено створення нової та посилення старої системи епіднагляду й моніторингу вірусних гепатитів.

Стратегія розвитку імунопрофілактики передбачає реалізацію комунікаційної програми, зокрема, проведення інформаційної кампанії серед медичних працівників та населення з вакцинації.

Стратегія забезпечення біобезпеки та біозахисту передбачає створення сучасних спеціалізованих мобільних формувань для надання швидкої допомоги за будь-яких біологічних небезпек. Також планується переоснащувати лабораторії мікробіологічного профілю, що працюють з особливо небезпечними патогенами, відповідно до рівнів біологічної безпеки за міжнародними стандартами (BSL).

Стратегія розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги дасть змогу запустити комплексну структурну реформу протитуберкульозних закладів. Заклади зможуть брати участь у програмі медичних гарантій, зазначено на сайті Міністерства охорони здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА