18:41 10.12.2019

В Україні пацієнти з цукровим діабетом побоюються обмеження доступу до сучасних ліків - звернення пацієнтських організацій

3 хв читати
В Україні пацієнти з цукровим діабетом побоюються обмеження доступу до сучасних ліків - звернення пацієнтських організацій

 Пацієнти з цукровим діабетом побоюються можливого обмеження їхнього доступу до сучасних ліків у результаті змін в системі реімбурсації інсулінів, які напрацьовують у Національній службі здоров'я України (НСЗУ).

"Як відомо, наразі в НСЗУ відбуваються консультації щодо змін до реімбурсації інсулінів з квітня 2020 року. Згідно з інформацією, якою ми володіємо, деякі із запропонованих змін можуть обмежити наш доступ до сучасних інноваційних ліків", - йдеться у зверненні 13 пацієнтських організацій до президента України Володимира Зеленського, голови комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайла Радуцького, міністра охорони здоров'я Зоряни Скалецької, текстом якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому пацієнти наголошують на трьох ключових вимогах: зберегти прозору систему реімбурсації інсулінів, не допустити обмеження списку доступних препаратів виключно вітчизняними препаратами, збільшити бюджет на реімбурсацію інсулінів.

"За нашою інформацією, з 1 квітня 2020 нам планують обмежити список доступних препаратів, обмежившись інсулінами українського виробництва, що входять до Нацпереліку основних лікарських засобів. Ми бачимо в цьому прояв лобізму інтересів певних вітчизняних виробників інсулінів. Лікувати 200 тис. інсулінозалежних пацієнтів лише одним або двома видами інсулінів, що входять до чинної редакції Нацпереліку, це пряме порушення їхніх прав. Більше того, окремі категорії соціально вразливих пацієнтів (вагітні, діти, студенти, незрячі люди тощо) вкрай потребують доступу до сучасних форм терапії у картриджах і цей доступ необхідно зберегти", - йдеться у зверненні пацієнтів.

Пацієнтські організації також відзначають проблему недостатнього фінансування програми реімбурсації вартості препаратів інсуліну хворим на цукровий діабет, а також недофінансування цієї програми з боку місцевих бюджетів. Зокрема, за даними пацієнтів, субвенція, виділена на реімбурсації, покриває лише трохи більше за половину необхідної суми, а "регіональна влада постійно саботувала дофінансування цієї програми зі свого боку".

На 2020 рік у проекті держбюджету передбачено певне збільшення суми на інсулін на рівні 1,2 млрд грн, однак реальна потреба пацієнтів становить щонайменше 1,8 млрд грн.

"Ми знову будемо обмежені в доступі до лікування, який для нас є життєво необхідним і може призвести до смерті. Тому просимо вас зберегти систему реімбурсації інсулінів, не допустити обмеження списку вітчизняними препаратами, збільшити бюджетне фінансування на реімбурсацію інсулінів", - йдеться у зверненні пацієнтів.

Пацієнти нагадують, що "пілотний проект із відшкодування вартості інсулінів для хворих на цукровий діабет через аптеки, який діє з 2017 року, дав змогу зламати стару непрозору систему, коли інсуліни (часто неякісні та прострочені, які викликали сліпоту, ампутацію кінцівок та інші наслідки) закуповувала на тендерах місцева влада".

"Отримати якісний інсулін іноземного виробництва було вкрай важко, ми мали давати хабарі, щоб нам видали сучасні ліки. Завдяки реімбурсації ця ситуація змінилася докорінно, тепер пацієнти не платять хабарі лікарям і не чекають місяцями без інсулінів до проведення наступного тендеру", - йдеться у зверненні пацієнтів.

"Зупиніть наміри окремих лобістів. Пам'ятайте, що підхід, спрямований проти інтересів пацієнтів, призведе до незворотних наслідків!", - закликають пацієнтські організації.

Звернення підписали, зокрема, президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко, голова Київського благодійного фонду "Діабетик" Наталія Власенко, голова ГО "Діа-Дім Тернопілля" Роман Островський, голова ГО "Товариство сприяння хворим на цукровий діабет" Людмила Калашникова, засновник ГО "Діа-Дзен" Олена Погорєлова, голова ГО "Херсонська обласна асоціація діабетиків" Ніна Головченко, голова ГО "Діародина" Юлія Шемет, голова ГО "Сонце для дітей" Тетяна Кравчук, голова правління ГО "Діабет і діти" Ганна Левандовська, голова ГО "Волинська спілка діабетиків" Микола Ткачук, голова ГО "Діабетична спілка м. Ужгорода" Юрій Головнич, голова ГО "Львівська діабетична асоціація" Андрій Шевцов, керівник ГО "Діа-діти" Олеся Казьміришена-Файденко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА