18:26 21.04.2020

МОЗ перешкоджає здійсненню закупівель щодо COVID-19 ДП "Медзакупівлі України" і завищує ціни - пацієнти

3 хв читати
МОЗ перешкоджає здійсненню закупівель щодо COVID-19 ДП "Медзакупівлі України" і завищує ціни - пацієнти

Міністерство охорони здоров'я України, самостійно здійснюючи закупівлі медичних виробів для захисту лікарів від коронавірусної інфекції, фактично маніпулює тендерними умовами, закуповує костюми біозахисту за завищеними на 40% цінами, заявили представники пацієнтських організацій на прес-конференції в Києві у вівторок.

За словами виконавчого директора благодійного фонду "Пацієнти України" Інни Іваненко, держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) закупило костюми біозахисту, суттєво знизивши на них ціну. Водночас МОЗ оголосило аналогічний тендер, який провело самостійно. При цьому в закупівлі міністерства було виставлено додаткові вимоги до костюмів біозахисту, які раніше не висували ні під час закупівлі МЗУ, ні під час закупівель, які здійснюють клініки та місцеві органи через систему ProZorro.

"Фактично МОЗ змінило вимоги (до костюмів біозахисту - ІФ), щоб забрати закупівлю, щоб тендери проводив власний тендерний комітет. МОЗ не дало держпідприємству "МЗУ" можливості здійснювати закупівлі", - сказала вона.

За підрахунками пацієнтських організацій, тим, що закупівлю здійснює тендерний комітет відомства, а не МЗУ, МОЗ може перевитратити 40% бюджетних коштів за рахунок резервного бюджету для боротьби з COVID-19, на які можна було додатково закупити 50 тис. захисних костюмів для медиків.

За словами Іваненко, волонтери купують для українських лікарів костюми приблизно за 200 грн, медзаклади в регіонах - по 200-300 грн, МЗУ планувало закупити костюми по 245 грн, натомість МОЗ має намір закупити костюми по 500 грн за штуку.

У результаті замість 140 тис. костюмів (90 тис. за умовами тендеру і 50 тис. костюмів, які можна було закупити на заощаджені кошти) українські лікарні отримають лише 70 тис. костюмів.

Іваненко зазначила, що виробник костюмів біозахисту, які були закуплені МЗУ, вже виготовив частину цих костюмів і був готовий їх поставити.

За словами Іваненко, костюми, запропоновані ДП "МЗУ", мали всі необхідні документи та повністю відповідали вимогам, які до початку тендеру надіслало МОЗ. Вимоги до костюмів у міністерстві змінили вже після того, як МЗУ здійснило закупівлю.

У свою чергу член правління Центру протидії корупції Олена Щербан вважає, що до МОЗ "повертаються тендерні схеми часів Богатирьової".

"Є новостворене ДП "МЗУ", є міжнародні організації, які продемонстрували ефективність закупівель, проте МОЗ нині перетягує на себе закупівлі, повертаючи схеми минулих років. Якби МОЗ хотіло захистити лікарів, воно забезпечило б закупівлі медикам захисних костюмів два місяці тому, а не зараз проводило самостійні тендери", - сказала вона.

Щербан також зазначила, що МОЗ не виставляло якихось додаткових вимог під час закупівель, які відбувалися через систему ProZorro.

"Якщо МОЗ вважає, що ці вимоги такі важливі, то чому вони не виставили ці вимоги раніше?", - сказала вона.

За словами голови благодійної організації "100% Життя" Дмитра Шерембея, кошти, які переплачує тендерний комітет МОЗ, можуть бути критично важливі в разі, якщо міністерство також самостійно здійснюватиме закупівлі лікарських засобів.

"Корупція в охороні здоров'я - це крадіжка життів. Страшно собі уявити, якщо подібні схеми, проти яких ми боролися, відроджуватимуться під час закупівлі препаратів з онкології, орфанних захворювань, за іншими програмами, які критично важливі для життя людей", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА