15:01 29.04.2020

МЗУ готове вчасно реагувати на запити правоохоронних органів, ДП працює у звичайному режимі

3 хв читати
МЗУ готове вчасно реагувати на запити правоохоронних органів, ДП працює у звичайному режимі

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ) готове своєчасно реагувати на запити правоохоронних органів, держпідприємство працює в звичайному режимі, повідомило МЗУ на своїй сторінці в соцмережі Facebook

"Сьогодні, під час щоденного брифінгу Міністерства охорони здоров'я, ми почули, що МОЗ спрямував заяву у правоохоронні органи щодо виконання ДП "Медичні закупівлі України" своєї прямої функції - здійснення ефективних і прозорих закупівель. Це, звісно, цікава інформація, і ми готові до своєчасного реагування на будь-які запити до нас з боку правоохоронних органів", - повідомило МЗУ.

Водночас у МЗУ наголосили, що держпідприємство очікує від Міністерства охорони здоров'я "офіційної комунікації".

"Звертаємось до наших партнерів - ми працюємо в звичному режимі, за тими ж самими телефонами та адресами. Звертаємось до всіх пацієнтів, медичних працівників, свідомих і небайдужих громадян. Зараз ми відстоюємо наші спільні інтереси на ефективну, якісну систему закупівель товарів медичного призначення. Ми з вами. Сподіваємось, ви з нами теж", - наголосили в МЗУ,

Раніше директор держпідприємства "Медичні закупівлі України" (МОЗ) Арсен Жумаділов написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook, що МОЗ блокує закупівлю костюмів біозахисту через своє бажання впливати на вибір переможця тендера.

"У публічний простір МОЗ транслює що завгодно, але не реальну причину блокування закупівлі. А вона полягає в раптовому прагненні МОЗ дізнаватись про переможця процедури закупівлі до її завершення та погоджувати результати закупівлі з огляду на визначеного переможця", - написав він.

Жумаділов вважає, що Міністерство охорони здоров'я не керується об'єктивними критеріями вибору переможця тендера.

"Об'єктивних критеріїв немає і не буде. Є суб'єктивно обумовлена симпатія. Очевидно, ТОВ "Меддів" зі своїми китайськими товарами швидко знайшло шлях до найвищих кабінетів міністерства. І дарма, що цей шлях коштував додаткових 17 млн грн (з них 13 млн грн прямих перевитрат) платників податків", - написав він.

За даними єдиного реєстру, ТОВ "Меддів" (Київ) займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами. Засновниками компанії значаться Богдана Вітковська, Олександр Охріменко, Анна Шевцова і Наталія Потребчук.

Як повідомлялося, держпідприємство МЗУ 21 квітня повідомило, що провело всі необхідні процедури для закупівлі 90 тис. костюмів біологічного захисту згідно з виставленими МОЗ вимогами. Виробником костюмів виступила компанія "Текстиль-Контакт", яка спеціально розпочала їх виробництво для МЗУ. Власним коштом компанія виробила 20 тис. костюмів. Ціна костюмів становила 245 грн/шт. за очікуваної МОЗ ціни 396 грн за одиницю.

Водночас уже після проведення процедури цих торгів МОЗ змінило вимоги до костюмів і уклало договір на закупівлю 71,374 тис. костюмів, виготовлених у КНР, на суму 35,874 млн грн (488,6 грн/шт.), пояснюючи це необхідністю отримати костюми відповідно до ДСТУ EN 14126, проте такої вимоги МОЗ не поставило спочатку.

У МЗУ наголосили, що товар, який планує закупити МОЗ, в Україні ще треба буде перевірити на відповідність цій сертифікації. За даними ЗМІ, це костюми китайського виробництва.

У свою чергу заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова повідомила, що самостійно закуплені МОЗ костюми по 478 грн/шт. гарантують безпеку медикам, на відміну від закуплених держпідприємством "Медичні закупівлі України", адже мають проклеєні шви, а вибрані МЗУ - ні.

29 квітня Шаталова повідомила, що звернулася до правоохоронних органів із заявою про злочин ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ), за її словами МЗУ порушило законодавство України, не подавши до МОЗ технічного завдання на закупівлю костюмів біозахисту.

При цьому Шаталова того самого дня повідомила, що під час постачання закуплених МОЗ у КНР 71 тис. костюмів біозахисту можлива затримка через упровадження урядом цієї країни додаткового регулювання на експорт засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що доставкою до України засобів та обладнання, необхідних для подолання епідемії COVID-19, яку досі курирував Офіс президента України, в подальшому займатиметься Міністерство охорони здоров'я України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА