19:41 24.06.2020

Пацієнти, які мають намір лікуватися за кордоном, повинні враховувати актуальну ситуацію з епідемією COVID-19

6 хв читати
Пацієнти, які мають намір лікуватися за кордоном, повинні враховувати актуальну ситуацію з епідемією COVID-19

Багато країн у зв'язку з епідемією COVID-19 ввели обмеження на в'їзд іноземних медичних туристів, але частина країн пом'якшують ці обмеження для медтуризму, повідомила президент Української Асоціації Медичного Туризму (УАМТ) Віолетта Янишевська.

"До нас в УАМТ постійно звертаються пацієнти і просто туристи, які потребують порад про те, як безпечно організувати свою поїздку за кордон. Оскільки ситуація з поширенням коронавірусної інфекції постійно змінюється, актуалізація ситуації у низці країн, куди їдуть на лікування/оздоровлення пацієнти, надзвичайно важлива", - розповіла вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Для виїзду за межі України необхідно придбати медичну страховку, яка в разі виявлення захворювання COVID-19 покриє лікування у тій країні, куди людина їде.

У деяких країнах, після приїзду необхідна обсервація протягом 14 днів, і на сьогодні клініки, санаторії, SPA&Wellness низки країн не приймають іноземних пацієнтів. У низці країн також є свої правила: з країн із "зеленої зони" або всередині деяких країн Євросоюзу - можуть пускати без обсервації. У деяких країнах є вимоги щодо здачі тестів на COVID-19, при підтвердженні негативного результату ПЛР-тестів на COVID-19/експрес тестів або медичної довідки пускатимуть до низки країн без 14-денної обсервації.

За даними УАМТ, зокрема, в Австрії пасажири, звільнені від обмеження в'їзду, мають самостійно пройти самоізоляцію вдома протягом 14 днів або пройти карантин протягом 14 днів, однак ця вимога не поширюється за наявності негативного тесту на COVID-19, зробленого не більше ніж чотири дні тому. При цьому медична довідка має підтверджувати, що людина не заражена COVID-19. Мандрівники, які бажають в'їхати через відкритий сухопутний кордон, повинні мати при собі медичну довідку, в якій зазначено, що мандрівник не заражений COVID-19, довідка має бути видана максимум за чотири дні до прибуття і бути англійською, французькою, німецькою або італійською мовами. Мандрівники, які прибувають до аеропорту Відня і не мають такої медичної довідки, можуть провести тест на COVID-19 і отримати результат за дві-три години.

Всі пасажири, що прибувають до Бахрейну, будуть поміщені в карантин на 14 днів, незалежно від результатів тесту COVID-19.

У Білорусі немає заборони на в'їзд до країни іноземних громадян, але білоруські клініки поки що не приймають іноземців на лікування. Пасажири проходитимуть огляд, а ті, у кого виявляться симптоми захворювання, можуть бути поміщені на карантин. До закінчення карантину (самоізоляції) виїжджати з Республіки Білорусь зазначеним особам заборонено.

Мандрівники, які прибувають до Бельгії, мають залишатися вдома протягом 14 днів після повернення з подорожі, стежити за своїм здоров'ям і практикувати соціальне дистанціювання. Для мандрівників, які роблять важливі ділові поїздки, карантин не потрібен.

Болгарія заборонила в'їзд до країни більшості іноземних громадян, включаючи мандрівників із деяких європейських країн, у яких високий рівень захворюваності на COVID-19. Всі мандрівники, незалежно від національності, підлягають обов'язковому 14-денному карантину.

У Великій Британії обмеження на в'їзд до країни відсутні, але з 8 червня 2020 року застосовуються нові заходи для осіб, які прибувають до країни. Зокрема, до прибуття необхідно заповнити онлайн-форму відстеження контактів, зазначивши наступне місце розташування самоізоляції, обов'язковий режим самоізоляції протягом 14 днів.

Німеччина скасувала заборону на поїздки до 26 країн-членів ЄС із 15 червня. Поліція вручить мандрівникові бланк і проінструктує його самостійно ізолюватися і зв'язуватися з департаментом охорони здоров'я за потреби.

Всі мандрівники з симптомами, пов'язаними з COVID-19, направляються в місцеві органи охорони здоров'я, які можуть вимагати медичного обстеження або карантинних заходів. Всі пасажири, які прибувають, піддаються обов'язковому 14-денному карантину.

В Іспанії з 15 травня пасажири, що прибувають до Іспанії з інших країн, повинні будуть пройти самоізоляцію в своєму будинку/місці проживання протягом 14 днів одразу після прибуття.

У Казахстані ті, хто приїжджають із-за кордону, перебуватимуть на карантині до двох днів і тестуватимуться на COVID-19. Люди, у яких спостерігаються симптоми COVID-19 або які мають позитивний результат тесту на COVID-19, будуть госпіталізовані. Ті, у кого тест негативний, будуть звільнені після двох днів контрольованого карантину і повинні будуть пройти самоізоляцію вдома на 12 днів.

У Китаї авіаційна влада продовжить обмеження на міжнародні рейси до 30 червня. Всі мандрівники, які в'їжджають до Китаю, будуть перевірені після прибуття і піддані 14-денному карантину в обраному урядом закладі або готелі за свій рахунок, навіть якщо вони постійно проживають у Китаї.

В ОАЕ органи охорони здоров'я закликають всіх мандрівників, які повернулися в ОАЕ, практикувати самоізоляцію протягом щонайменше 14 днів.

У Польщі всі мандрівники будуть зобов'язані пройти 14-денний карантин, але обов'язковий карантин не потрібен при транзиті через Польщу.

У Туреччині в'їзд до країни без обмежень, але мандрівники з країн "червоної зони" мають пройти тестування або надати довідку про негативний результаті на COVID-19, а також пройти термометрію після прильоту.

Водночас Янишевська зазначила, що мандрівники, зокрема, медичні туристи, які приїжджають до України на лікування, також мають дотриматися низки обмежень. Зокрема, з 15 червня в Україні дозволили в'їзд іноземцям, які не є громадянами країн із значним поширенням COVID-19 і не були на території цих держав за останні 14 днів.

Для в'їзду до України іноземцям з "червоної зони" (країни, в яких активні випадки коронавірусної інфекції становлять більше ніж 40 на 100 тис. населення) необхідно пройти тест на COVID-19 після приїзду, в аеропорту або надати довідку про негативний результат на COVID-19 ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за сім днів до в'їзду. Також пройти термометрію в аеропорту і обов'язкову обсервацію/самоізоляцію протягом 14 днів, а за наявності симптомів захворювання - госпіталізацію за страховкою.

На підставі оприлюдненого списку країн із зонами поширення COVID-19 Держприкордонслужба України пропускатиме іноземців до України, які дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу "Дій вдома". Для ухвалення рішення про обсервацію іноземців, які не дали згоди на самоізоляцію, прикордонники інформуватимуть компетентні органи. Люди обов'язково мають перебувати у захисних масках або респіраторах.

Янишевська наголосила, що місця для обсервації були чітко відібрані ще у квітні 2020 року, "проте багато об'єктів, які раніше брали на обсервацію, насамперед йдеться про санаторії та готелі, на сьогодні вже приймають на лікування/оздоровлення/проживання пацієнтів або звичайних туристів і вже не працюють як обсерваційні об'єкти".

"У багатьох країнах під час купівлі квитків пасажири знайомляться з правилами в'їзду до України, їм перед вильотом пропонується вибрати для проходження об'єкт обсервації або замінити обсервацію на самоізоляцію", - сказала вона.

Янишевська також зазначила, що для в'їзду до України іноземці обов'язково повинні мати страховий поліс, який поширюється на лікування коронавірусу та обсервацію.

У переліку документів для іноземного пацієнта також запрошення з клініки, лист до Департаменту консульської служби МЗС України, лист до Держприкордонслужби України, медстраховка від COVID-19 і результат ПЛР-тесту на COVID-19 не пізніше, ніж за сім днів до в'їзду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА