13:49 05.10.2020

Нобелівську премію з медицини отримали Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс за дослідження гепатиту

2 хв читати
Нобелівську премію з медицини отримали Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс за дослідження гепатиту

Лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини стали Гарві Олтер (США), Майкл Гоутон (Велика Британія) і Чарльз Райс (США), оголосив у понеділок Нобелівський комітет у Стокгольмі.

Премію цим науковцям присудили за відкриття вірусу гепатиту С.

"Гарві Олтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс провели основоположні дослідження, які привели до виявлення нового вірусу - вірусу гепатиту С. До їхньої роботи відкриття вірусів гепатиту А та гепатиту В було украй важливим кроком уперед, але більшість гемоконтактних (передача хвороби через кров - ІФ) випадків гепатиту залишалася нез'ясовною", - йдеться в заяві Нобелівського комітету.

"Відкриття вірусу гепатиту С розкрило причину інших випадків хронічного гепатиту і зробило можливим аналізи на кров і нові ліки, які врятували мільйони життів", - йдеться в ній.

Гарві Олтер - американський лікар, вірусолог і дослідник - народився в 1935 році. У 1960 році отримав медичний диплом у Рочестерському університеті. Працював у Національних інститутах здоров'я США, з 1970-х років він і його команда досліджували різні форми гепатиту. Пізніше він здобув визнання за наукову діяльність, яка привела до відкриття в 1988 році вірусу, що викликає гепатит C, і низку нагород.

Британець Майкл Гоутон закінчив Університет Східної Англії за спеціальністю біологічні науки, а потім займався науковою роботою в Королівському коледжі Лондона. Разом з іншими дослідниками в 1989 році він виявив вірус, відповідальний за гепатит C. Також раніше в 1986 році Гоутон разом з іншими науковцями визначив геном вірусу гепатиту D. Нині обіймає низку посад, зокрема в університеті Альберти (Канада), йому належать 73 американські патенти, пов'язані з його дослідженнями.

Чарльз Райс - американський вірусолог, його основною сферою діяльності є дослідження гепатиту С. Райс - професор у Рокфеллерівському університеті (Нью-Йорк). Він народився в 1952 році в місті Сакраменто (штат Каліфорнія, США). У 1974 році він здобув ступінь бакалавра із зоології в Каліфорнійському університеті.

Райс є членом Американської асоціації сприяння розвитку науки та Національної академії наук США. У 2002-2003 рр. обіймав посаду президента Американського товариства з вірусології. У 2016 році отримав Премію Ласкера - Дебейки за клінічні медичні дослідження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА