11:02 03.02.2021

МОЗ України розробило цифрові інструменти для проведення вакцинації від COVID-19

2 хв читати
МОЗ України розробило цифрові інструменти для проведення вакцинації від COVID-19

Міністерство охорони здоров'я розробило низку цифрових інструментів, які використовуватимуть під час вакцинації від COVID-19, повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ярослав Кучер під час прес-брифінгу в Києві в середу.

"Насамперед із метою поліпшення якості даних про імунізацію населення нам важливо, щоб ми в майбутньому могли обробляти і використовувати ці дані, щоб вони були в одній системі. Для цього ми розробили модуль імунізації, який використовує всі необхідні міжнародні стандарти зберігання даних у цьому напрямі. Він дає змогу зберігати інформацію про проведену імунізацію в зручному форматі, і для лікаря, і для пацієнта. При цьому лікар може внести велику кількість інформації щодо типу вакцини, дозування, способу введення, причин проведення або непроведення вакцинації", - сказав він.

Окрім цього, за його словами, в центральній базі даних електронної системи охорони здоров'я (ЕСЗ) уже йде реєстр медичних записів про направлення і рецепти, реєстр пацієнтів та інші реєстри, які забезпечать наявність і повноту медичних даних про пацієнта в ЕСЗ.

"Тобто ми централізуємо всі дані, щоб їх можна було використовувати в інших цілях у майбутньому. Крім цього, в eHealth ми використовуватимемо інформаційну систему MedData, яка дає змогу покрити логістичну складову руху вакцини Україною до кінцевого пацієнта, адмініструвати наявність вакцини на складах. Є функціонал для щоденної звітності та прогнозування, якщо десь вакцина закінчується", - додав Кучер.

Заступник міністра зазначив, що також використовуватимуть систему фармаконагляду, яка збирає дані про несприятливі події після імунізації.

"Також ми плануємо спільно з НСЗУ, РНБО розробити інформаційні дашборди. Тобто ми хочемо оприлюднити інформацію про процес вакцинації в Україні", - сказав він.

Окрім цього, Кучер зазначив, що МОЗ із партнерами працює над створенням окремого інформаційного порталу з питань вакцинації від COVID-19. Цей портал вміщатиме всю необхідну інформацію для того, щоб громадянин, який хоче вакцинуватися чи підпадає під хвилю вакцинації, міг отримати всю інформацію в зручному режимі.

"Механізм роботи порталу передбачає два підходи - формування списків від роботодавців (великі державні компанії) і відкритий запис на вакцинацію для цільових груп, які не прив'язані до місця роботи (в термін не більше ніж за місяць до початку вакцинації для категорії). Запис для цільових груп передбачає декілька варіантів - самостійно через інформаційний портал COVID-19 і веб-портали медичних інформаційних систем, запис через контакт-центр МОЗ, запис у медзакладі", - пояснив заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА