13:24 03.02.2021

Відкриття Центру трансплантації в НІР дасть змогу проводити в Україні понад 100 алогенних трансплантацій на рік

2 хв читати
Відкриття Центру трансплантації в НІР дасть змогу проводити в Україні понад 100 алогенних трансплантацій на рік

Відкриття Центру трансплантації кісткового мозку в Національному інституті раку (НІР) дасть змогу проводити більш як 100 алогенних трансплантацій на рік, вважає в.о. директора НІР Олександр Яцина.

"Одним з основних проектів на 2021 рік є відновлення будівництва нового корпусу НІР, в якому розміщуватиметься Центр онкогематології і трансплантації кісткового мозку. Кошти на проект передбачено в бюджеті 2021 року. Завдяки його реалізації ми плануємо суттєво збільшити кількість операцій із трансплантації кісткового мозку - понад 100 алогенних трансплантацій і майже така сама кількість аутотрансплантацій на рік", - сказав він під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Яцина також повідомив, що НІР відкрив Центр онкопсихології.

"Ми нещодавно відкрили Центр психоонкології, який входить до програми концепції розвитку онкологічної служби-2030. Сподіваємося, що опрацюємо модель служби онкопсихології на нашому закладі й впроваджуватимемо її в 30 онкодиспансерах. Центр спрямований на реабілітацію, супровід, лікування та психологічну підтримку пацієнтів, їхніх родичів та на психологічну реабілітацію лікарів", - сказав він.

"15 лютого має розпочатися будівництво молекулярно-генетичної лабораторії. Також плануємо добудувати Центр променевої терапії і встановити лінійний прискорювач. Сподіваємося, що будівництво розпочнеться наприкінці квітня і наприкінці року ми вже зможемо працювати на обладнанні", - додав в.о. директора НІР.

У свою чергу заступник директора НІР з організаційно-методичної роботи Андрій Лукашенко повідомив, що на базі НІР уже відкрито Центр клінвипробувань.

"Україна, на жаль, є резервною країною для великих фармкомпаній для проведення клінвипробувань. Наприклад, порівняно з Польщею наша країна здійснює у 10-20 разів менше клінвипробувань. Лікування пацієнтів у рамках клінвипробувань - це унікальна можливість отримувати безоплатну терапію для пацієнтів, поліпшити матеріально-технічну базу медзакладів. Нині ми організували Центр клінічних досліджень і намагаємося збільшити квоту на проведення таких досліджень", - сказав він.

Водночас заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова наголосила, що МОЗ активно працює над розвитком напряму онкології.

"Міністерство у 2020 році розробило проект Нацстратегії з контролю онкозахворювань до 2030 року, яка визначить вектор розвитку системи онкологічної допомоги в Україні. Також МОЗ включило до Програми медгарантій пакети з хіміотерапевтичного і радіологічного лікування. У 2020 році за надання відповідних послуг медзакладам виплачено 3,193 млрд грн",- сказала вона.

За словами заступника міністра, з 1 квітня 2021 року послуги також надаватимуть за окремими пакетами, а тарифи буде підвищено, зокрема діагностику і хіміотерапевтичне лікування онкозахворювань розподілять на лікування дорослих (25 тис. грн за лікування одного пацієнта) і дітей (91 тис. грн). Тариф за лікування онкогематологічних захворювань становитиме 45 тис. грн і 164 тис. грн, а за променеву терапію - від 43 до 52 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Алгоритми ШІ можуть підвищити точність діагностики, але повноцінно замінити медика наразі не можуть - експерти

МОЗ підготувало всі нормативні акти для запуску роботи закону про медканабіс

Клініки ще семи європейських країн готуються приєднатися до програми міжнародного медичного партнерства

Фонд Порошенка купив кисневу барокамеру для лікування поранених і профінансував ремонт відділення

USAID запустив два проєкти відновлення медінфраструктури в Харківській і Запорізькій областях

53% відсотки опитаних українців вважають, що загроза здоров'ю від коронавірусу була перебільшена - опитування "Рейтингу"/Gallup Int.

Сучасні карети швидкої допомоги від партнерів із Німеччини доставлять на Херсонщину - ОВА

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА