12:50 11.02.2021

МЗУ вважають маніпулятивними заяви МОЗ про зрив медзакупівель за бюджет-2020 на 1 млрд грн

3 хв читати
МЗУ вважають маніпулятивними заяви МОЗ про зрив медзакупівель за бюджет-2020 на 1 млрд грн

У держпідприємстві "Медичні закупівлі України" (МЗУ) вважають маніпулятивними заяви Міністерства охорони здоров'я про зрив медичних закупівель за бюджет 2020 року на суму 1 млрд грн.

"Сьогоднішній ранковий брифінг МОЗ стосувався роботи ДП "Медичні закупівлі України". Такі публічні нападки від органу управління на підприємство у своєму віданні, на жаль, не є новими. Необґрунтованість та упередженість таких заяв з боку Міністерства свідчать про небажання керівництва МОЗ брати відповідальність за власну бездіяльність. Адже саме МОЗ протягом минулого року створило умови, що наразили на небезпеку зриву закупівель усього переліку номенклатури лікарських засобів та медичних виробів", - заявило держпідприємство на своїй сторінці у Facebook у четвер.

У МЗУ наголошують, що незабаром має розпочатися зовнішній аудит закупівель 2020 року з боку Рахункової палати України.

"Об'єктами такої перевірки стануть і Міністерство, і ДП "МЗУ". Ми сподіваємося, що аудит у межах парламентського контролю дасть неупереджену оцінку закупівельного процесу минулого року", - заявляють у держпідприємстві.

При цьому наголошується, що "ухвалення номенклатури, формування потреби, затвердження бюджетних показників та їх доведення, погодження технічних завдань та значних господарських зобов'язань - пряма відповідальність Міністерства охорони здоров'я України".

"Необхідні документи, що дозволяють розпочати закупівлі, МОЗ надало із значною затримкою. За 13 напрямами ми отримали їх лише 4 червня, а щодо АРВ терапії (для пацієнтів з ВІЛ/СНІД) - 2 вересня. Нагадаємо, що закупівлі минулого року ми мали розпочати ще в березні", - стверджує МЗУ.

Крім того, підприємство нагадує, що у червні 2020 року Кабмін ухвалив постанову №478, яка зобов'язує МЗУ погоджувати з Міністерством охорони здоров'я всі технічні, якісні та інші характеристики товарів до закупівлі.

"Ця постанова затримала оголошення тендерів у середньому на місяць, а за деякими позиціями - довше. З травня 2020 року ми в робочому порядку та публічно, офіційно та неформально попереджали Міністерство про ризики у закупівлях", - зазначено у повідомленні.

МЗУ наголошують, що в 2020 році держпідприємство заощадило на держзакупівлі 2,95 млрд грн, зокрема 148,7 млн грн на закупівлі автомобілів швидкої допомоги і 163 млн грн - на закупівлі комп'ютерних томографів.

У МЗУ зазначають, що Міністерство охорони здоров'я "переплутало інформацію або навмисно ввело в оману суспільство щодо постачань лікарського засобу "Тасигна" (МНН Нілотиніб)".

"Постачання за контрактом контрагент виконав на склад замовника лише 20 січня 2021 року. Відповідні ліки вже розвозяться регіонами України. У грудні ж 2020 року МОЗ розподілило ліки, що були закуплені однією з міжнародних організацій за кошти 2019 року", - зазначають у держпідприємстві.

МЗУ наголошують, що очікують від МОЗ документів, що дозволяють розпочати закупівлі 2021 року.

Як повідомлялося, на брифінгу в четвер заступник міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова заявила, що держпідприємство МЗУ у 2020 році зірвало закупівлі препаратів та медвиробів на суму майже 1 млрд грн і поклала відповідальність за це на керівника ДП "МЗУ" Арсена Жумаділова. Загалом МОЗ визнало роботу МЗУ у 2020 році неефективною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА