12:29 17.03.2021

Дореформена санепідслужба не впоралася б із викликами пандемії COVID-19 - Скавронський

2 хв читати
Дореформена санепідслужба не впоралася б із викликами пандемії COVID-19 - Скавронський

Санепідемслужба, яка існувала в Україні "до реформи Супрун", так само не впоралася б із викликами пандемії COVID-19, як це сталося з реформованою, вважає комерційний директор "Сінево" Микола Скавронський.

"Якщо чесно, то лабораторної служби й раніше не було як такої. Там руйнувати було нічого, ми технологічно вже відстали б. Якщо лабораторна служба, яка була у 2000 році, й лабораторії СЕС доіснували б до 2020-го, то вони були б так само не готові до пандемії", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Скавронського, лабораторії, зокрема, потребують значних інвестицій в IT- технології, обладнання й інфраструктуру.

"Це не разові вкладення, це постійні щоденні вкладення. І підтримувати все це в стані готовності до епідемії, якої ще немає, неможливо. Тому ми були приречені одразу, але не тому, що хтось щось зруйнував, а тому що наша лабораторна служба навіть, умовно, "до Супрун" не встигала за світовими тенденціями в розвитку", - сказав він.

При цьому Скавронський наголосив, що не варто розраховувати на перспективи розвитку вітчизняного виробництва реагентів, обладнання і тест-систем для лабораторної діагностики.

"Усе, що пов'язано з технологічною продукцією, в Україні нерозвинене. Якщо в нас не з'явилося нічого високотехнологічного впродовж останніх 20 років. У нас стартова точка відразу програшна. Краще взагалі навіть і не починати витрачати обмежені ресурси на завідомо відсталі проекти. Треба просто чесно закуповувати наявні напрацювання інших країн, тієї ж Німеччини, США або Китаю", - сказав він.

Крім того, Скавронський сумнівається в можливості виробництва в Україні реагентів або лабораторного обладнання за ліцензіями провідних світових виробників через низьку інвестиційну привабливість України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА